Девет са реализираните доброволчески акции в общинската кампания „Участвам, защото е важно!“

Младежки ентусиазъм, позитивни емоции, приятелство и добри дела изпълниха дните на младежките активности, протекли под мотото „Участвам, защото е важно“ в дните от 12 до 20 август във всички населени места на община Панагюрище.

Целта на кампанията бе да обедини млади хора по дух и възраст, в обща кауза и  да подкрепи устойчивото развитие на родния ни край.

Инициаторите на проекта – г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и екипът към ресора, се включиха активно в събитията с материали, личен труд и много вдъхновение. С помощта на кметства, читалища и будни жители бяха реновирани детски площадки и съоръжения, кътове за отдих и парково оборудване.

Госпожа Галина Матанова сърдечно благодари на всички добротворци, които се включиха с ръце, сърце и усмивка в най-голямата, най-шарената и най-успешна солидарна младежка кампания на 2021 година в община Панагюрище.

Тази добротворческа кампания е не само изключително успешно събитие, но и уникално явление за община Панагюрище. С нея по един позитивен и градивен начин показахме на себе си и на света, че позитивната промяна може да се случи от обикновените хора, които правят необикновени неща – помагат си, подкрепят се, обичат да правят нещата заедно и от сърце.

В края на всяка една от акциите душите ни преливаха от светлина и продължаваме да се усмихваме, защото сега вече знаем, че голямото семейство на добротворците е много по-голямо, шарено, работещо, играещо и наистина може да прави чудеса – дори за един ден.

Това, което се случи беше повече от чудо…. беше чудно хубаво и наистина безценно като споделеност.

И най-важното… всичко това го направихме с любов, с усмивка, с приятели… и от Сърце.

Ето накратко и фактите:

Началото бе поставено на 12 август – Международния ден на младежта, в град Панагюрище с акцията „И от мен зависи“, в която се включиха над 30 младежи от общинските спортни клубове по хандбал, футбол, тенис на маса, Лео клуб – Панагюрище, общинския ученически парламент към Центъра за подкрепа за личностно развитие, техните треньори и ръководители. Заместник-кметът на общината г-жа Галина Матанова сподели готовността и различни възможности за партньорство с младите хора, като отправи сърдечна покана и за следващи общи активности. За доброто настроение по време на трудовата дейност допринасяха и музикалните поздрави от импровизираната дневна дискотека на открито. С приятелски разговори, усмивки, работа в малки екипи, големият отбор на всички доброволци лакира 102 пейки в градския парк, възстановявайки и счупени и липсващи елементи, и пребоядиса в свежи цветове оградата на детската площадка.

Инициативата продължи в село Панагюрски колонии, където екип „Хуманитарни дейности“ към Община Панагюрище, кметският наместник и будни жители на селото реновираха парковата мебел около езерото и монтираха допълнителни кошчета за отпадъци, обединени от общата кауза, наречена „Панагюрски колонии – малък рай в сърцето на Средна гора“.

В село Попинци, отново на 13 август, в Народно читалище „Искра-1872“, темата „Младите хора и читалището – възможност за творчество и споделеност“ се разви в творчески ателиета по приложни изкуства за изработване на цветни гривни на приятелството и рисуване на камъчета. Младежите и децата разговаряха за приятелството, толерантността, доброволчеството, благодарността и добрия пример. Споделяха какво харесват в село Попинци, както и какво не им харесва и биха искали да променят с лично участие.

В село Баня, на 16 август, инициативата „За чисто и приветливо село Баня“ се разгърна в почистване на кътове за отдих и боядисване на оградата на детската площадка в нова цветна визия. Включиха се жители и гости на селото, кметът на селото, представители на НЧ „Пробуда – 1872“ и на пенсионерския клуб.

На 17 август, в село Оборище, инициативата „Младите обичат Оборище!“ обедини младежи и деца, кмет и НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“, които с много настроение и творчески ентусиазъм освежиха пейките на площада.

Над 30 участници се включиха в инициативата „Забавлявай се и помогни!“, в село Бъта, на 18 август. Забавление и добри емоции изпълваха часовете на пълно почистване на парка, в центъра на селото, и пребоядисване на дървените пейки, перголи, детски съоръжения за игра и фитнес уреди на открито.

„Младежки кът – място за всички“ бе  инициативата, с която Народно читалище „Ванчо Пашов-1884“, село Поибрене, се включи в кампанията. Младежи от танцов състав „Ибърски ритми“  и деца от детския танцов състав към читалището, жители и гости на селото изработиха нови мебели от палети, с които бе устроен нов кът за отдих пред читалището. С празнична почерпка и фолклорни танци доброволците се поздравиха за изпълнения проект.

На 20 август, в село Елшица, около 20 младежи реализираха инициативата „За младите на Елшица – цветно и красиво“,  която даде  нова визия на  детската площадка в центъра на селото, автобусната спирка и пейките, в центъра и парка. Младежите заявиха готовност за включване в нови активности.

Финалното събитие, отново на 20 август, в село Левски,  беше инициативата „От майките  с любов!“, която събра на детската площадка над 50 родители, младежи и деца, които заедно създадоха ново цветно настроение на мястото за забавление. Младежите от селото споделиха с г-жа Галина Матанова свои идеи какво още желаят да се случи в селото.

Община Панагюрище изразява благодарност към всички, които се включиха в дните на младежките активности „Участвам, защото е важно“.

Оставаме изпълнени с нова надежда за полезни партньорства с младите хора на община Панагюрище.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.