Златните правила на бирата

Качествената бира има богати ароматни, вкусови и дори зрителни качества. Какво трябва да бъде пивото: светло или тъмно, филтрирано или нефилтрирано, по-плътно или по-леко, пшенично или традиционно, бирен микс или безалкохолна бира? Има ли значение, след като, за да се насладим на всички тях, трябва да следваме няколко прости, но изключително полезни и общоприети правила.

Охлаждане
Всеки вид пиво разкрива най-пълно характерните си черти, когато е охладено в определени температурни граници.
За да усетите пълната бирена наслада, охладете до:
• 7° C светлото пиво
• 8° C пшеничната бира
• 9° C тъмното пиво

Подходяща чаша
Характерът на стъклото и формата на чашата влияят пряко както върху зрителните, така и върху ароматните възприятия. Всеки тип пиво изисква своя характерен вид чаша.
– За прецизна концентрация на ароматите и вкуса на светлата бира изберете цилиндрична чаша.
– За да усетите засилващия се букет и наситеността на аромата на червените и тъмни бири, използвайте овална чаша, леко извита към ръба.

Наливане
– Налейте малко количество пиво в чашата.
– Продължете бавно да сипвате в пяната.
– Изчакайте малко пяната да се успокои.
– Наклонете чашата и наливайте внимателно, като изправяте чашата успоредно с изпълването й.

Дегустация: пяна, цвят и бистрота
Бирата се преценява първо по пенообразуването и пенозадържането, цвета и бистротата. Устойчива пяна, с малки и фини мехурчета винаги е знак за висококачествено пиво.
Светлите бири се характеризират със сламеножълт и кехлибарен цвят, докато останалите видове варират от карамелен или вишнев до плътно кафеен цвят. Цветът най-общо се определя от това, колко дълго е сушен или печен малцът.
Важна част от визуалната оценка е и бистротата. При филтрираните бири тя трябва да бъде кристална. Пшеничните и нефилтрираните, т.нар. „живи”, бири имат видими утайки мая и сравнително мътен вид.
Модерната пивоварна наука се придвижи напред през миналия век и последните 5 години по този въпрос – по-леките пива, тип ейл (creame ales, golden ales) и пилзнер вероятно трябва да се филтрират. Консуматорите на този тип пива желаят да са брилянтно бистри, да пропускат светлината, да са леки за пиене. Ако не са филтрирани, дрождите ще им прибавят малко грубост. Други пива, горноферментирали, пшенични, тъмни, може да не са филтрирани. Така че, който каквото предпочита – има аргументи и за двете страни!

Дегустация органолептика:
Аромат
Целият ароматен комплекс и характер на бирата се усеща с едно леко завъртане на пивото в чашата. Ароматът трябва да бъде чист: на изпечено зърно, на хмел – при светлото пиво, и с карамелена и кафеена нотка – при тъмното пиво.
Отделете време и вдъхнете аромата на бирата. Това ще подготви сетивата ви за пълноценно възприемане на пивото.

Вкус
Най-приятната част от дегустацията – отпиването. Докато човек усеща над 4000 аромата, то вкусовете са само 4 – сладко, кисело, солено и горчиво. При отпиване бирата трябва да се постави на езика и да се определи към кой от тези четири основни вкуса ни препраща.
За разлика от други напитки при пивото се прави голяма глътка. Именно по този начин се постига пълна представа за вкуса, характера, хмеловата горчивина и газировката на бирата. Светлите асортименти пиво притежават ненадмината свежест и баланс. Характерна за тях е леката горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактни бири. Тъмното пиво съчетава част от тези особености със своята присъща лека карамелена сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус. Хармонията при цялостното възприятие идва от баланса между вкуса и силата на аромата, когато всички усещания се преплитат и носят общо удоволствие.
Днес производството на бира е важен клон на промишлеността в световен мащаб, включващ няколко големи международни компании и хиляди по-малки производители – от бирарии, сервиращи собствено производство, до предприятия с регионално значение. Въпреки всичко, традицията е с нас всеки ден, за да радва празниците и делниците ни.

(Използвани са текстове от „Пътеводител на българската бира“, издание на Съюза на пивоварите в България)
Подготви:
Мария Перфанова

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.