Успешно премина пътуващият семинар „Добри предпоставки за успешни читалищни практики“

Повече от успешно премина Пътуващият семинар „Добри предпоставки за успешни читалищни практики“ на РЕКИЦ ,,Читалища“ – Пазарджик.

В дните 24, 25 и 26 август за група от 20 читалищни секретари и председатели от областта се проведе интерактивно обучение, включващо:  работа на терен и обмяна на опит в посетените читалища в Радилово, Пещера и Розово, и последващ тренинг на открито в местността Розовски вриз.

В продължение на три дни групата премина през етапите на формиране, запознаване с целите на семинара и установяване на работен режим за постигането им, за да се поздрави на финала с успех!

Читалищата домакини бяха празнично гостоприемни и бяха устроили тържествено посрещане. Щедро споделяха пространствата си, практиките си и начинът им на случване. Скромно разказваха за сериозните си постижения. И не се оплакваха от трудностите. Говореха за тях като за предизвикателства на развитието.

В Розово, по покана на партниращото на форума читалище ,,Просвета-1911,, присъства и кметът на селото Йорданка Петкова, която поздрави участниците и на всички раздаде информационни материали с историята на населеното място и забележителностите на района. След, традиционното по български, посрещане от читалищния секретар Васка Спасова,  с пита- хляб и сол, Певческата група при читалището поднесе своя ,,топъл,, музикален поздрав. Размениха се цветя и символни сувенири.

Първият ден приключи с Работна вечеря в духа на усещането за нашенско и родно, на близост и споделяне в общност – професионална и екипна. За това допринесоха изпълненията на живо от професионалисти и самодейци. Звучеше фолклор от всички региони на страната, вееше се националният трибагреник!

Емоциите от първия ден генерираха  енергия за работата на открито в следващия, когато тренингът сред природата придоби характеристики и на тим билдинг. Участниците, водени от треньора Радка Енчева-Кочева, преминаваха чувствено и ангажирано през задачите. Включваха се с ентусиазъм в игрите, в индивидуалните и групови обучителни занимания. Установи се едновременно вдъхновена и вдъхновяваща атмосфера, в която знания и умения се получаваха чрез преживяване.

Тренинговото занятие бе определено от обучаващите се като творчески лагер. Онези, които имаха спомени от ученически лагери, го асоциираха с този феномен. И се пяха български песни, играха се традиционни детски игри.

Като продължение на работния ден, вечерта събра участниците за неформално споделяне около истински лагерен огън, топлещ душите и телата, но и олицетворяващ пламъка на знанието и просвещението, които читалищата разпръскват с дейността си. Наоколо ,,запламтя,,, освети се гората, затуптяха сърцата по родно му! Присъединиха се почиващите от съседните вили. Виеха се хора и песните продължаваха и под дъжда, който не можа да угаси огъня, нито да помрачи настроението.

Много знания, опит, мили чувства и приятелства взеха със себе включилите се в приключението – Пътуващ семинар – толкова, че да им е топло  през есенно-зимния сезон и да им става по-леко по пътя към целите, когато има трудности.

Информира:  инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ ,,Читалища“ – Пазарджик

Снимки: Султана Стойчева, НЧ ,,Звезда-1927″, с. Звъничево

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.