Куп награди за бътовските самодейци от Националния събор в Черни Вит

На провелият се на 28 и 29 август II НАЦИОНАЛЕН и 40-ТИ ОБЩИНСКИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „ОТ ТИМОК ДО ВИТА” село Черни Вит, община Тетевен, област Ловеч, Фолклорен ансамбъл „Иглика” при НЧ „Н. Вапцаров“ в Бъта се завърна със следните награди:
I място и златен медал за Фолклорен ансамбъл „Иглика” в категория „Обреди и обичаи”.
I място и златен медал за Детската певческа група в категория „Певчески групи- Автентичен фолклор, I възрастова група”.
II място за ТС “Батава” в категория „Танцови изпълнения – Обработен фолклор, II възрастова група”.

В двата конкурсни дни взеха участие 180 състава от 80 населени места от цяла България. Журито имаше нелеката задача да оценява участниците в 8 категории, разделени в 3 възрастови групи. Журито на тазгодишното издание беше в състав: доц. д-р Веселка Тончева – етномузиколог в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей в БАН; Николай Борисов – Диригент на оркестъра на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци – гр. Плевен и Мартин Мочков- хореограф-постановчик в Северняшки ансамбъл за народни песни и танци – гр. Плевен. Детската певческа група се представи с бътовските народни песни „Бре, Тодоре” и „Осъди си войводо войската”, а танцьорите със Средногорска копаница.

Ансамбълът представи музикално-танцовата композиция „Изпращане на войник в родната казарма”, която за последно е играна на читалищната сцена на 27.08.2004 година на традиционните годишни новобрански вечери. Възрастните самодейци не спираха да разказват как навремето дойдеше ли август месец идваха повиквателните за бъдещите войници, започваха подготовките по къщите, където имаше новобранци. Как се е пеело почти във всяка улица рано сутрин, а на центъра са се събирали всички новобранци, взимали са си сбогом с близки и роднини, качвали са се в автобуса и потегляли за съответното военно поделение. През 1988 година редакция „Воин” на Българска национална телевизия засне филм за този обичай със заглавие „Цялото войнство на село Бъта”. Обичаят е описан в книгата „Песните и обичаите на село Бъта, Панагюрско” издаден през 2007 година от спечелен проект към Национален фонд „Култура”.

Участието на Фолклорен ансамбъл „Иглика” на 28 и 29 август във II НАЦИОНАЛЕН и 40-ТИ ОБЩИНСКИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „ОТ ТИМОК ДО ВИТА” село Черни Вит, община Тетевен, област Ловеч бе финансирано по ПРОЕКТ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ЧИТАЛИЩНАТА ДЕЙНОСТ В ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ ЗА 2021 ГОДИНА. „Изказваме благодарност на Община Панагюрище за поредната финансова подкрепа, без чиято помощ нашето участие нямаше да бъде осъществено! Благодарност и към всички самодейци за емоционалното представяне!“, казва от името на ансамбъл „Иглика“ Мария Кършева – секретар – библиотекар на НЧ „Н. Вапцаров“ с. Бъта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.