Панагюрище отбеляза 2 септември – денят на обявяването на Съединението тук (видео)

За първи път панагюрци развяват знамето на Съединението на 2-ри септември 1885 г. Днес, 136 години по-късно тук, в Панагюрище бе отбелязано отново това знаменателно събитие. В 10,00 ч. на площад „20 април“ беше отслужен благодарствен молебен. Методи Навущанов, уредник в Исторически музей – Панагюрище, припомни хронологията на съединитската акция.

В българската история Съединението на Източна Румелия с Княжество България е едно от най-значимите събития – чисто национално, българско дело, за което Захари Стоянов пише: „Ние искахме да имаме своя история, своя Сливница, наш 6-тий септемврий… Убийство щеше да бъде за бъдещето на България , ако това съединение го направеше чужда сила, без народното участие. Нека бъде половинка, нека бъде чейрече, но нека си бъде наше…” Събитие, което се превърна в национална символика и ни помага да се вгледаме в миналото си и да потърсим отправни точки за днешния и утрешния ден.

В знак на признателност бяха поднесени цветя от Общински съвет Панагюрище с председател г-н Христо Калоянов, от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, от общинското ръководство на политическа партия ГЕРБ, от общинското ръководство на БСП, от Исторически музей – Панагюрище, от признателни граждани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.