Шахматен клуб „Оборище“ организира уроци за начинаещи и напреднали

Шахматен клуб „Оборище“ обяви, че организира индивидуални и групови занимания за деца, ученици и възрастни в следните групи:

Найден Иванов – тел. 0878941191- начинаещи    

Гинка Юрукова – тел. 0877 641 644 – напреднали     

Христо Костурков – тел. 0882 212 691 – индивидуална дебютна подготовка и ендшпили

  • деца до 8 години
  • деца до 10 години
  • деца до 12 години
  • деца до 14 години
  • младежи над 14 години
  • хоби клуб за мъже, жени, сеньори над 60 години

Запишете се при треньорите на Шахматен клуб „ОБОРИЩЕ“, гр. Панагюрище

Заниманията се провеждат в удобно време за участниците.

Адрес: гр. Панагюрище, ул.“Георги Бенковски“ 31

Страница във Фейсбук: ШК „ОБОРИЩЕ“

Панагюрският шахматен клуб е сред най-дейните в страната ни, след вече организираните от него десетки турнири за малки и големи. В тях се включиха не един и двама шампиони от международни турнири, което само за себе си говори, че нивото на турнирите е наистина високо.

Защо да научим своите деца да играят шах?

На този въпрос ще се опитам да дам отговор, както и да помогна да ги запознаете със самата игра!

Възпитанието, с което родителите обгрижват децата от най-ранна възраст е да развият характер и система от ценности в своите деца. С тази основа  те влизат в образователната система в  която да натрупат знания и изявят своя потенциал и възможности.

Основа на ядрото на характера е проблемът за укрепване на физическото здраве и психическото равновесие на детето.

Следователно, една от главните цели на родителя е за по-бърза  двигателна активност, за пълноценна адаптация в съвременния темп на живота и обществото.

Всичко това става, чрез спорта още преди детето да е влязло в образователната система чрез физическата култура под диктовката на родителите!

Шахът е идеалния спорт за упражнение на най-важния орган – мозъка! Шахът повишава интелигентността, стимулирайки растежа на дендрити – те са единият от двата вида израстъци на нервната клетка, които провеждат нервните импулси към тялото на клетката и подпомага мозъчният растеж.

Установява значително активиране и в двете части на мозъка повишавайки нивото на интелигентност. При хора над 75-годишна възраст, които играят шах,  рискът от развитие на деменция е по-малък. Най-популярно е, че шахматът е добра превенция срещу Алцхаймер. Според д-р Робърт Фридланд, провел проучването, точно както един нетрениран мускул губи силата си, така и неизползваната мозъчна тъкан води до намаляване способностите на мозъка.

Ето какви други позитиви носи шахът:

Повишава IQ-то, засилване на паметта и организационните умения, подобрява уменията за четене. През 1991 година д-р Стюърт Маргулис изучавал способностите за четене на 53-ма ученика от началните класове, които участвали в програми по шах. Той сравнил резултатите им с такива, които не играели шах. Оказало се, че първите били увеличили способностите си да четат в пъти за разлика от останалите.

Повишава концентрацията,  учи ни да планираме. Една от частите на мозъка развиващи се последни е префронталната кора отговорна за планирането, оценката и самоконтрола във всички области на живота. Това може да ги предпази от правенето на глупави и рисковани решения типични за подрастващото поколение.

Е, понякога може и да ви доскучае или пък мисловните ви напъни да не дават никакъв резултат, но това не бива да ви отказва.

 Напредването в която и да е област не е лесно, и тук е нужно да проявите търпение.

Най-лесно е да запишете децата в най-близкия спортен клуб по шахмат. Там разполагат с квалифицирани кадри. По-лесно и психологически и практически за детето е когато родителите са го запознали с шахматната игра, как се движат фигурите и самото то да прояви желание да играе, преди посещаването на уроци в клуба.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.