Панагюрище в топ класацията за услуги „на едно гише“

Община Панагюрище се е самооценила с най-високата степен по критерия „готовност за работа на „едно гише“, пишат от Института за пазарна икономика тази седмица. Най-новите данни на ИПИ са за 2020 г. В областта няма друга община с този най-висок критерий.

Община Стрелча си е дала оценка, че е все още на първи етап от въвеждането на този тип общуване с гражданството. Община Пазарджик е на етап 3. На този етап е още община Велинград. Пещера, Брацигово и Септември са на етап 2, а Белово – е дори на етап 1.
Етапите за самооценка са четири:

  1. Базов етап – потребителят се налага да осъществява лични контакти с различни структури на администрацията;
  2. Развиващ се етап – контактът се осъществява лично или по телефон и има предимно едно място за достъп, но се налагат и допълнителни контакти с други структури и звена;
  3. Работещ етап – има едно място за достъп и потребителят може да се свърже с администрацията лично, по телефон или да получи информация чрез интернет;
  4. Отличен етап – има едно място за контакт и всички случаи се решават там, а достъпът се осъществява посредством множество канали – лично, телефон, интернет.

Според експертите от ИПИ по данни, събрани по силата на ЗДОИ, най-голям напредък през 2021 г. спрямо 2017 г. при предоставянето на услуги на „едно гише“ отбелязва столицата и общините в областите Смолян и Велико Търново. През 2021 г. с най-висок резултат е столицата с достигнат четвърти етап, следвана от средния резултат в общините от областите Варна, Русе и Ловеч. На дъното на тази класация е са областите Габрово, Видин и Силистра. Отделни общини в различни области успяват да постигнат забележителен напредък. Такива са Велико Търново, Лом, Луковит, Тутракан, Котел, Смолян, Елин Пелин и много други.

За Панагюрище не се посочва напредък, тъй като самооценката тук е на най-висок етап още през 2019 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.