Трикратен залп в памет на епохата, дарила ни Независимостта (видео)

Осветиха реплика на героичното знаме на  27-ми Чепински полк

Панагюрище почете паметта на българите, дали своя принос за независимостта на България преди 113 години. Участниците в тържеството станаха свидетели и на освещаването на репликата на знамето на, в чиито редици са бойци от 405 панагюрски фамилии.

Събитието се проведе на пл. „Цар Освободител“ пред знаковия паметник на героите, дали силите си, а много от тях и живота си в битките за свободата на родината след Освобождението на България. Паметникът е един от най-привлекателните фигури в града и придава особено настроение на площадчето. Издържан е в стария стил на войнишките паметници, каквато е била традицията на нашите прадеди. Леко наивен, но може би точно затова неустоимо привлекателен, както е привлекателен всеки старинен артефакт, свидетел на красиво или героично минало.

Официалното събитие се проведе навръх Деня на Независимостта на България с участието на кмета на общината, представители на Музея, отци от Панагюрската духовна околия, ученици от всички образователни институции в Панагюрище, граждани. Особено настроение, както винаги, придаде участието на група членове на Клуб „Традиция“, ръководени от председателя Методи Навущанов. Техният трикратен залп в чест на героите бе посрещнат с вълнение от присъстващите и придаде особена тържественост. Много цветя и венци затрупаха паметника, а най-красивото бе, че заедно с институциите, от чието име бяха подготвени венците, те бяха поднесени от празнично облечени деца и дори групи ученици и учители от всички местни училища. Тази масовост на почитта премахва усещането на формалност, в която, за жалост, често изпадаме в официалните си празници.

Подробности – на стр. на „Време“ тази седмица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.