Избраха Панагюрище за „Европейски град на спорта 2022“ (видео)

Панагюрище бе избран за „Европейски град на спорта“ за 2022 година. Призът бе връчен на кмета Никола Белишки на официална пресконференция, която се проведе днес в Община Панагюрище. Отличието се присъжда от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE заради отличните условия за професионален и масов спорт, които предлагат многофункционална спортна зала „Арена Асарел“, изградена чрез публично-частно партньорство между „Асарел-Медет“АД и Община Панагюрище, както и останалите спортни съоръжения и площадки в града.

„Асарел-Медет“ АД беше представен от прокуриста Галя Костова, която заяви, че признанието за Панагюрище е напълно заслужено. Тя поздрави ръководството на Общината за номинацията и благодари на Асоциация на спортните клубове и дъщерното ни дружество „Тракийски хотелиери“ за многобройните инициативи, които развиват региона като привлекателна дестинация за спорт и туризъм. „Нашият екип се гордее с подкрепата си за местните спортисти. Чрез публично-частното партньорство между Общината и „Асарел-Медет“ АД изградихме многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“, в която инвестирахме над 15 милиона лева. В нея могат да се практикуват над 25 вида спорт и тя вече е била домакин на много престижни национални и международни състезания“, каза Галя Костова. „Заедно с това компанията ни ежегодно удвоява общинската субсидия за спорт, като подпомага Асоциацията на спортните клубове, в които тренират близо 800 деца на различна възраст. Вярвам, че избирането на Панагюрище за „Европейски град на спорта“ ще им даде нов стимул да се развиват и борят за още спортни успехи“, допълни прокуристът на „Асарел-Медет“АД Галя Костова.

Четиричленната комисия, оглавявана от Франческо Лопатели – президент на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE и Хуго Алонсо – генерален секретар на организацията, разгледа обстойно спортна зала „Арена Асарел“, както и всички спортни съоръжения в Панагюрище. Комисията оцени кандидатурата на Панагюрище по 12 критерия. С особен интерес гостите разгледаха и залата трезор с Панагюрското златно съкровище, изградена с дарителски средства от проф. д-р Лъчезар Цоцорков и „Асарел-Медет“АД.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки благодари за доверието и припомни, че за десетте години, през които е начело на администрацията, размерът на общинската субсидия за спорт е нараснал със 70 процента. „За 2020 г. средствата, които отделяме за спорт, за в размер на 3,3 процента от бюджета на Общината“, обясни Никола Белишки и допълни, че утре предстои подписване на договор за цялостна реновация на стадион „Орчо войвода“ и лекоатлетическата писта към него. „Проектът е на стойност 700 хиляди лева, изцяло собствени средства, и щеше да бъде реализиран дори да не бяхме избрани за „Европейски град на спорта“ за 2022 година“, обясни Никола Белишки.

Представителят на фондация „София – Европейска столица на спорта“ Анатолий Илиев беше сред гостите на събитието. Той не скри възхищението си от условията за спорт, които предлага Панагюрище. „Много сме слушали за публично-частните партньорства, но само на приказки. А тук, във вашия град, без много шум и фойерверки, се вижда в действителност как се случват нещата, когато община и бизнес работят заедно. Имате модерна спортна зала „Арена Асарел“ и площадки за всички. Дано в повече градове да се случват нещата, както в Панагюрище“, каза той.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.