Европейската седмица на мобилността и Дни на безопасността в ДГ „Пролет”

Кампанията „Европейска седмица на мобилността” премина при повишен интерес на децата и родителите от Дeтска градина „Пролет”. Основната тема на юбилейното 20-то издание на Европейската седмица на мобилността за 2021 година бе „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“. Основен принцип на кампанията е повишаването на осведомеността за устойчивата градска мобилност. Програмата на ДГ е наситена с различни дейности, които се изпълняват при стриктно спазване на Насоките на МОН за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини.

Представите на децата за безопасен и здравословен начин на живот се обогатяват с обсъждането на презентацията „Движи се отговорно, живей ползотворно!” и с „Приказки за живот и здраве” (четене и анализиране на литературни произведения в детската градина и в семейството). В развлечението „Движим се безопасно, живеем прекрасно” децата са активни участници в музикално-подвижни игри, музикално-танцови импровизации, настолни игри по БДП, отговарят на гатанки за здравословния начин на живот, изпитват голямо вълнение и радост и артистично демонстрират компетентности, свързани с правилата за БДП и опазването на околната среда.

Поредното годишно издание на инициативата „Дни на безопасността ROADPOL” е с фокус 21 септември – Ден без загинали при пътни инциденти. Мотото на кампанията в България – „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, вдъхновява децата. На новопоставената ударопоглъщаща площадка по БДП в двора на детската градина малчуганите участват в състезателни игри „Знаем да играем с правила. Те ни пазят от беда!”. В унисон с кампанията рисуват на асфалт превозни средства, правила, слънца и деца.

Проведените онлайн разговори с деца и родители – „Безопасният път на моето дете”, оформянето на информационна зона с постери „Пазете децата и природата!” и „Правила за безопасен и здравословен начин на живот” повишават отговорността на всички участници в БДП. Юбилейната Европейска седмица на мобилността завърши с „Ден без автомобили” – придвижване до детската градина с велосипеди или пеша.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.