Секретари и председатели на читалища от областта проведоха семинар за пожарната безопасност

Темата „Пожарна безопасност на читалищните обекти – нормативна уредба, отговорности и стопанисване“ се превърна в интересно информативно занятие за още една група от секретари и председатели на читалища от общините: Брацигово, Пазарджик, Панагюрище Пещера, Стрелча и за гостите от Долна баня и Костенец. Вторият форум за откриване на Читалищна учебна година 2021-2022 в Регион Пазарджик бе проведен на 6 октомври в читалище „Христо Ботев-1897 г.“ в областния град. С осъществяването на поредни подобни инициативи РЕКИЦ „Читалища“ съумя да предостави възможност за включване на всички желаещи, спазвайки противоепидемичните мерки за ограничения на броя участниците в семинари.  

Ст. инспектор и началник служба Румен Маргитин от РСПБЗН – Пазарджик запозна аудиторията с особеностите на горене на различните материали, развитието на пожарите и пораженията им. Акцентира върху стъпките, които се предприемат при възникването на огнено бедствие. Представи видовете пожарогасители, предназначението и начинът им на действие. Презентира нормативната база, регламентираща отговорностите на ръководителите на читалища за изготвяне на противопожарно досие на обекта и евакуационни планове, както и за провеждане на учения с личния състав. Чрез РЕКИЦ ,,Читалища,, всеки от обучаемите ще получи разработения от ст. инсп. Маргитин електронен пакет със съответните нормативи и образци.

Цялото представяне на темата беше някак живо! Лекторът включваше участниците в процеса, извличайки техният опит и предишни знания. А практическото обучение за работа с пожарогасител се оказа емоционално преживяване за читалищните специалисти, които за радост нямаха такъв реален опит. И те споделяха усещане за респект от огъня докато пробват гасене, макар експериментът да се случваше в контролирана среда в градинката пред читалището-домакин. Там спонтанно се оформи интригуваща информационна беседа със сладкодумния огнеборец Маргитин. Темата се разшири до битови пожари. Присъединиха се минувачи. Майка с две деца се включи в практическите упражнения заедно с наследниците си.

След втория теоритичен панел в зала и изчерпване на темата, последва поздравление за началото на новата Читалищна учебна година от инж. Радка Енчева-Кочева и представяне на краткосрочната обучителната програма на РЕКИЦ ,,Читалища,, – Пазарджик за Регионалната колегия.

Почерпка с традиционно-български тестени изкушения, приготвени от сръчните ръце на секретаря на НЧ ,,Ванчо Пашов-1884,, с. Поибрене, създаде усещане за истински празник по нашенски!

Снимки: Илиана Чолакова

Информация на инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ ,,Читалища,, – Пазарджик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.