Парите за майчинство не стимулират раждането на още деца

България е сред страните с най-дълго платено майчинство в световен мащаб, а спрямо средноевропейската му продължителност още повече. В Европа майките взимат държавна помощ за отглеждане на дете средно около 20 седмици. В България народното събрание гласува обезщетението за втората година майчинство да се увеличи от 380 до 650 лв. от октомври т.г. причината бе назована като демографска.

Според експертите от Института за пазарна икономика тази финансова подкрепа няма да увеличи раждаемостта, още по-малко – връщането на майките по работните места. Напротив, с повишението заплащането на втората година се доближава още по-плътно до средния доход на жените майки. Така мотивът им да си останат вкъщи и да си гледат децата е още по-логичен.

За младите семейства остава дискомфортът от ниското заплащане на труда, особено женския. За този факт говорят и числата.

Средната месечна заплата на жените в България през 2019 г. е 1127 лв. брутно, съответно около 868 лв. нетно. Така месечното обезщетение за дете до 2 години става 75% от парите, които би печелила младата майка, ако тръгне на работа. Ясно е, че не си заслужава много, тъй като и услугите по градини и училища не са много качествени, коментират от ИПИ. Дори ще се стигне до парадокса обезщетението да е по-високо от средната нетна заплата на жените. Така ще е в 10 области, в 20 ще е 90%, а във всички без столицата – над 75 %.

Увеличаването на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст само би стимулирало още повече жени да стоят по-дълго в майчинство, защото в общия случай финансово обезсмисля връщането на работа в почти цяла България и в почти всички сектори на икономиката, е генералният извод на експертите. И нищо от това не води до извод, че семействата ще искат да си отгледат по още едно дете, камо ли трето.

Всичко това в пълна сила се отнася и за област Пазарджик, която е точно на границата на графиката. Паритетът е ясен и изводът също – няма сериозен смисъл да ходиш на работа, ако имаш дете под 2 години. Финансово няма да си по-добре, а и се лишаваш от удоволствието да бъдеш с детето докато расте.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.