Фейсбук планира да наеме 10 000 служители в ЕС за изграждането на „метавселена“

Все повече в матрицата

Фейсбук планира да създаде 10 000 работни места в Европейския съюз през следващите пет години, заяви в понеделник (18 октомври) гигантът на социалните медии, съобщи Ройтерс. Това ще е с цел изграждането на така наречената метавселена – онлайн свят, в който хората могат да използват различни устройства за движение и общуват във виртуална среда.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг говори за метавселената от юли насам. Самата дума, за първи път появяваща се в антиутопичен роман три десетилетия по-рано, беше спомената и от други технологични компании като Майкрософт.

„Никоя компания няма да притежава и управлява метавселената“, написа Ник Клег, вицепрезидент на Фейсбук по глобалните въпроси, в публикация в блог. „Съживяването на това ще изисква сътрудничество и сътрудничество между компании, разработчици, създатели и политици.“

С използването на технологии като виртуална и разширена реалност Фейсбук планира да създаде по-голямо усещане за „виртуално присъствие“, което ще имитира опита на лично взаимодействие.

Пандемията от коронавирус измести голяма част от офис срещите онлайн, което доведе до нарастването на приложения за конферентни връзки като Zoom, а големите технологични компании се стремят да се възползват от тази промяна.

Фейсбук , който инвестира големи средства във виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR), включително закупуването на компании като Oculus, възнамерява да свърже своите почти три милиарда потребители чрез няколко устройства и приложения.

Зукърбърг вярва, че метавселената ще бъде достъпна през VR, AR, компютър, мобилни устройства и игрови конзоли.

Той вече е отделил 50 милиона долара за изграждане на метавселената и тестване на ново приложение за отдалечена работа, където потребителите на Oculus Quest 2 слушалки могат да провеждат срещи като аватарни версии на себе си.

Въпреки че Фейсбук не каза за какви роли ще наеме и къде ще бъдат базирани, компанията се сблъсква с антитръстови разследвания в региона и често е критикувана за онлайн безопасността и речта на омразата в своята платформа.

„Очакваме с нетърпение да работим с правителствата в целия ЕС, за да намерим подходящите хора и подходящите пазари, които да го придвижат напред, като част от предстоящото усилие за набиране на персонал в региона“, пише Клег.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.