От 21 октомври се въвежда „зелен сертификат“ за дейности на закрито

От 00.00 часа на 21 октомври влиза в сила решението за всички дейности на закрито да се изисква „зелен сертификат“. Причината е, че нараства 14-дневната заболеваемост, увеличава се броят на хоспитализираните с COVID-19 и увеличение на броя на смъртните случаи. Решението на Министерството на здравеопазването е обсъдено с широк кръг експерти.

Всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите и участниците да предоставят „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване, или за негативен резултат от изследване, а организаторите следва да осигурят контрол на входа за проверката на сертификатите.

Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м., с изключение на хранителни магазини, банкови институции и аптеки,

Предвижда се преминаването в обучение в електронна среда на учениците и студентите да бъде обвързано с 14-дневната заболеваемост на ниво община. При заболеваемост от 750 на 100 хил. души, присъственото обучение ще бъде преустановено. При нива на заболеваемост от 500 до 750 на 100 хил. души население, 50% от учениците трябва да се обучават онлайн. Ако нивата на заболеваемостта са от 250 до 500 на 100 хил. души, отсъстващите ученици са повече от 20% или под карантина са 30% от учениците, обучението също се организира като 50% от децата учат присъствено, а другите 50%, на ротационен принцип – в електронна среда. Няма да бъдат въвеждани ограничения за посещенията на детски и градини и ясли, категоричен е д-р Кацаров.

За присъствено обучение в университетите студентите ще трябва да представят „зелен сертификат“. Работещите в болниците, комплексните онкологични центрове и диализните центрове, както и персоналът на старческите домове, ще бъдат задължени от 21 октомври да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си.

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен”сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито.

Д-р Кацаров призовава хората да се ваксинират. Ако се стигне до недостиг на болнични легла, последна мярка остава национален локдаун.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.