Връчиха Дриновската стипендия. Честваме 183 г. от рождението на проф. Марин Дринов

Днес, 20 октомври, в Панагюрище отбелязваме 183 години от рождението на бележития учен професор Марин Дринов. Това е и денят, в който всяка година се връчва учредената на негово име стипендия.

На скромна церемония в родната къща на проф. Дринов бе връчена поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. На събитието присъстваха представители на Община Панагюрище, „Асарел – Медет“ АД, ОУ „Проф. Марин Дринов“, Исторически музей – Панагюрище и местни медии. Тази година носител е Диана Дойчева Алексова – студентка в Техническия университет, гр. Грац – Австрия. Младата панагюрка получава стипендията за втори път.

Зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова връчи стипендията и поздрави младата панагюрка за успехите, които постига в своето образование. От името на „Асарел – Медет“ АД поздравления отправи Бисерка Янева – директор „Човешки ресурси“ в компанията. Поради ангажиментите й свързани с обучението си, Диана Алексова не присъства на церемонията и стипендията и поздравленията прие нейната баба. Г-жа Варадинова благодари на Община Панагюрище и Асарел Медет“ АД за високата оценка дадена на нейната внучка и пожела да се множат младите хора на Панагюрище, които се обучават в престижни университети.

Галина Матанова поздрави учениците и учителите на ОУ „Проф. Марин Дринов“, чийто патронен празник се чества днес.

С поклонение и поднасяне на цветя пред паметниците на Марин Дринов и Нешо Бончев в Градския парк на Панагюрище завърши честването, посветено на годишнината от рождението на забележителния панагюрец и българин проф. Марин Дринов.

Дриновци поднесоха цветя и пред плочата на своя патрон в училищния двор.

Дриновската стипендия се връчва от 2009 г., като е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“АД по повод 170-ата годишнина от рождението на бележития българин. Със стипендията се насърчават изявени студенти от Панагюрище, които се обучават в чужбина. Размерът ѝ е 2000 евро, а средствата се осигуряват от „Асарел-Медет“АД по силата на ежегоден дарителски договор с Община Панагюрище.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.