Има ли миграция от селата към града и обратно

Статистиката на ИПИ и НСИ за страната и общината в периода 2016-2020 г.

Годината на пандемията доведе до нова динамика в демографската структура в цялата страна. Повечето области през 2020 г. си „спечелиха“ население благодарение на миграционните процеси, като по-големите градове претърпяха отлив, четем в поредния бюлетин на Института за пазарна икономика.

През 2020 г. 47 общини са без градско н0аселение, със 100% градско население са 6 общини – Добрич, Перущица, Копривщица, Кричим, Пловдив и Ямбол. Те са отделна община и нямат общо със земеделските и индустриални територии наоколо. В Северозапада и Североизтока обаче преобладава населението в селата.

На национално ниво към 2020 г. 73% от населението живее в градовете, но тенденцията е към спад, поне в рамките на годината, споделят от ИПИ. В рамките на петгодишния период между 2016 и 2020 г. спад на градското население има в 100 общини, а увеличение – в 96, тоест без значителна разлика, за да се прояви някаква тенденция.

Данните водят експертите до извода, че пандемията е сложила поне временна спирачка на тенденцията към урбанизация.

Дял на градското и селското население в община Панагюрище.

През 2020 г. 71,3 % от жителите на общината живеят в общинския център, според ИПИ. През 2017, 2018 и 2019-та година населението в град Панагюрище расте с 0,1% по причина на миграция от селата в общината. Това говори за много слаба тенденция. Малко по-сериозен е процентът от 2016 спрямо 2017 г. – 0,3 %.

Според данни на Националния статистически институт през 2020 г. в община Панагюрище живеят общо 22 075 души. 15 734 от тях са в града, 6 341 – в селата. Ръст от 0,1 % на година напускане от селата и прихождане към града означава по под 10 човека средно.

По наши впечатления няма настаняване и в обратна посока – от Панагюрище към селата. Тенденцията за закупуване на жилищни сгради в най-близките до Панагюрище села от жители на града не променя статистиката, тъй като новозакупените сгради са за ползване като вили или допълнителни имоти.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.