Очаквано! Най-бедните европейци са на Балканите

Изследване на „Виртшафтс вохе“, цитирано от централни медии, сочи, че на Балканите са 7 от 10-те най-бедни в Европа държави. Ние не сме първи, на 6-то място сме.

Най-бедни според изследването се оказват жителите на Босна и Херцеговина. Безработицата там е 40 %.

На второ място в позорната класация е Албания, макар че там усилено се борят с проблема. Държавата обаче е крайно непривлекателна за външните инвеститори. Ужасен е фактът, сочен от авторите на изследването, че около 11 % от децата под петгодишна възраст страдат от забавяне на растежа поради глад.

На трето място е Македония. 2/3 от населението живее в селски райони, което се отчита за лош фактор, наред с ниския брутен вътрешен продукт.

Четвърта е Сърбия. По данни на Световната банка около 25 % от населението живее под националния праг на бедността. Повече от 1,3 милиона души се борят за оцеляване.

Черна гора е на пето място. Безработицата в най-малката балканска страна е два пъти по-висока от средната за ЕС. По-голямата част от доходите идват от сектора на услугите.

На шесто място сме ние. Според изследването 65% от населението в момента не може или едва успява да покрие разходите си за живот. Това се дължи на високото ниво на задлъжнялост на държавните компании в енергийния сектор и болниците, лошата инфраструктура и заплахата от намаляване на населението.

Следвани сме от Беларус, Хърватска и Русия, а на 10-то място е Румъния.

В Румъния има много домове за сираци и изоставени деца, както и деца с увреждания, чиито родители не могат да се грижат за тях. БВП на глава от населението е 16 евро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.