Панагюрските ученици с почит към будителите (видео)

Днес, 1 ноември, навръх празника на народните будители ученици от панагюрските училища направиха свои творчески обръщения с почит към будителите. Те са в онлайн форма заради ковид рестрикциите, но са също така вдъхновени, както ако бяха на живо. Насладете се на част от тях.

За Деня на народните будители учениците от 6а и 6б класове в ОУ „20 април“, с класни ръководители г-жа Караджова и г-жа Истревска, направиха изложба, посветена на будителите и поднесоха цветя на паметниците на видни панагюрски дейци. Честит празник!

Нека техният дух живее в душите ни и ни движи напред!
А това е поздрав за всички нас от 2а клас в ОУ „20 април“ с класен ръководител г-жа Маринска.

Първокласниците на г-жа Мирела Славова – Джунова от ОУ „20 април“ с поздрав към всички вас!

С „Честит Ден на народните будители“ ни поздравяват във видео и учениците от СУ „Нешо Бончев“. От школото припомнят, че обявяването на празника за общонационален през 1922 г., министър Стоян Омарчевски казва: „…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот…“ Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември — деня на св. Йоан Рилски, за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини водиха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.

Дриновци почетоха будителите с цветя

Панагюрските будители

След няколко десетилетия забрава през 1992 година отново бе възроден Денят на народните будители.

Оценяване:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.