Изложба на панагюрския художник Александър Станчев в Асеновград (видео)

На 1 ноември, в Деня на народните будители, в Читалище „Родолюбие“ в Асеновград се откри изложба с творби на панагюрския художник Александър Станчев, отишъл си от този свят през март 2017 г. Изложбата е организирана по идея на неговата дъщеря Евгения Станчева.

Експозицията е съставена от над 20 авторски картини с маслени бои, акварел и пастел.

Творбите в настоящата експозиция са част от лична колекция-завещание към дъщеря му, Евгения Станчева и семейството. Някои от тях са притежание на частни колекции в чужбина. Изложбата е част от културния календар на Асеновград и ще продължи до края на ноември.

На изложбата присъстваха и панагюрци – приятели на Сашо и неговото творчество.

Сашо, както го наричаха приятели и близки, остави за поколенията ярка следа, чрез своите живописни и графични творби. Рисуването е негова страст още от малък.
Пътят на изкуството го води през 1973 година в Националната художествената гимназия в София. Там са в един випуск с друг наш творец – Манол Панчовски. През 1977 г. Александър Станчев завършва средното си художествено образование, а през 1979 г. е приет в Националната художествена академия в специалност „Живопис“. Негови преподаватели там са едни от най-големите имена в изобразителното ни изкуство – Катя Костова, Иван Кирков, Светлин Русев и др.
След завършването на Академията през 1985 г. се завръща в родното Панагюрище. Бива приет в групата на пазарджишките художници и в идните години участва активно в художествения живот.
Създава не малък брой творби с патриотична тематика, част от които са публикувани в панагюрски вестници. Той еднакво добре борави с багрите и с графичните средства на рисунката. Творбите му притежават свойствена за стила му категоричност в полагането на линията.
Негови картини се намират в много частни колекции.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.