Митрополит Николай освети обновения храм „Св. архангел Михаил“ в Стрелча (видео)

Днес, 8 ноември, деня в който православната църква почита Св. архангел Михаил, едноименният храм в Стрелча, бе осветен от Пловдивския Митрополит Николай, след дългогодишна реставрация.

В 9 часа, пред църковния двор Митрополит Николай бе посрещнат от кмета на община Стрелча Георги Павлов, зам.-кмета Васил Кацаров и много миряни.

Самата архиерейска света Литургия, започна веднага щом Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай влезе в храма и протече с голяма тържественост. Тя бе водена от самия него в съслужение със свещеници от Пловдивска епархия. Отслужената литургия отбеляза обновяването на храма и 120 години от построяването му.

Кметът на Община Стрелча инж. Георги Павлов бе удостоен с благодарствена грамота от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за щедрост и оказване на помощ на църквата в Стрелча. Благодарствени грамоти получиха Иван Караиванов и Здравко Пайтаков за изключителни заслуги в обновяването на храма. Протойерей Стефан Табаков бе повишен в по-висок сан – свещен иконом за принос в укрепването на християнска вяра в Стрелча и дългогодишен стаж в опазването на светата обител.

Началото на реставрацията на храма „Свети архангел Михаил” в Стрелча е дадено през 2014 г., като самият проект за нея е бил изготвен още през 2010 г.

Храм-паметник „Свети Архангел Михаил” е не само една от забележителните църкви в страната, но и символ на религиозността и родолюбието на стрелчани.

През 1900-та година стрелчани се обединяват около идеята да построят нов храм, чрез който да изразят преклонението си пред жертвите на освободителните борби. Само за няколко години е построена високата 15 м.  църква  с дарения и доброволен труд.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.