Гинка Юрукова е общински шампион по шахмат

Тази вечер, 20 ноември, се изиграха и последните две срещи от Общинското първенство по шахмат на Панагюрище. В едната Захари Захариев победи Георги Чалъков, а преди тях Стайко Стайков спечели срещу Иван Шопов.

Призовите награди в турнира не са предметни и парични – те дават правото заелите ги да представят местния шахмат в държавни първенства. Първите четири имат правото да представят Панагюрище на отборно първенство по шахмат, следващите са резерви. А вместо традиционните награди – медали, тази година шахматистите се почерпиха с вафли и сухи пасти амфора още по време на кръговете на първенството.

Гинка Юрукова и Петьо Караджов в спор за победата в един от кръговете на първенството

Ето и класирането:

Право за участие на 1-ва дъска Гинка Юрукова, 2-ра Христо Костурков, 3-та Петьо Караджов, 4-та Николай Шишков, резерви – Десислав Данков и Георги Гергинеков.

Отборът на ветераните би изглеждал така: Георги Гергинеков, Захари Захариев, Стайко Стайков, Любомир Стефанов

При децата, отборът ще има следния вид: Георги Чалъков, Радостин Гагов, Денислава Мехтерова, Светослав Цанков.

С провеждането на това първенство ШК „Оборище“ въвежда ясни правила, за това кои от местните шахматисти да представят клуба при участия в държавни първенства. За жалост, много любители на шахмата в общината не взеха участие, поради епидемичната обстановка.

Контролата също не е от най-добрите, за да се получи изява на пълните възможности на състезателя, но тя е избрана с гласуване на общото събрание – 25 минути с добавено време от 10 секунди за ход, докато при класическия шах има един контрол на времето за всички основни събития на FIDE: 90 минути за първите 40 хода, последвани от 30 минути за останалата част от играта, с добавяне на 30 секунди на ход, започвайки от първия ход.

Панагюрските шахматисти обмислят провеждането на коледен турнир, както и 8-момартенски, но всичко зависи от епидемичната обстановка в страната и най-вероятно ще са ограничени до местни състезатели.

Една от целите, които местните шахматисти са си поставили за 2022 г. е направата игрална шахматна масичка в парка, където през идното лято децата да могат да играят.

От ШК „Оборище“ посочват, че все по-млади са желаещите да учат шахмат, като най-трудно е с децата от детските градини, с които иска специален педагогически подход.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.