Секторите, понесли най-много удари в Ковид годината

„Асарел-Медет“ компенсира Панагюрище

През 2020 г., която беше първата, белязана със знака на Ковид пандемията, икономиката на страната пострада, което е видно за всички. В изследване на Института за пазарна икономика с автор Лъчезар Богданов се посочват някои интересни и важни подробности, включително конкретно за нашата община.

Общо произведената продукция в страната през 2020 г. намалява от 194 млрд. лв. през 2019 г. до 188 млрд. лв., което е спад от 3,2%. Най-пострадали са хотелиерството и ресторантьорството, културата, спорта и развлеченията, които свиват продукцията си с близо 3,9 млрд. лв. Преработващата промишленост има спад от над 6,3 млрд. лв. Транспортът губи близо 1,3 млрд. лв. Валутните приходите от износ в производствения сектор спадат с над 3,8 млрд. лв.

Четири сектора обаче повишават своите резултати през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Те са строителството, добивната промишленост, здравеопазването и  информационните технологии.

Един от най-динамичните и най-слабо засегнати от пандемията сектори е добивната промишленост, коментира Лъчезар Богданов. Показателно е, че авторът на изследването дава пример точно с Панагюрище и конкретно с дейността на „Асарел-Медет“.

Според цитираните данни икономиката на Панагюрище „отчита  ръст през 2020 г., което се дължи на това, че нарастването в добивната промишленост компенсира спада в другите сектори, които са директно засегнати от пандемията“.

От своя страна и дори без да имаме конкретни числови данни, можем да потвърдим, че минното дружество не свали по никакъв начин динамиката на производството си, а напротив. От няколко публикации, свързани с участия на представители на мениджърския екип на „Асарел-Медет“ във форуми от национален и международен характер, оставаме с впечатлението, че там не само няма спад, но и не са изоставени и други приоритети. Например работа по иновативни разработки, прилагане на елементи от т.нар. зелена икономика, безусловно спазване на решенията за социални дейности по отношение на работещите в дружеството, а и на общността и пр.

В изследването не се посочва нищо конкретно за Болницата в града, но е казано, че сферата на здравеопазването също е със завишени показатели през изследваната година. В този смисъл си мислим, че и МБАЛ „Уни хоспитал“ най-вероятно попада в групата на панагюрския бизнес, който осигурява отличните показатели в икономическо отношение на община Панагюрище точно в първата Ковид година.

Да не забравяме, че тук са налични и вероятно с отличен оборот няколко крупни търговски вериги, а предстои и отварянето на още една.

Неслучайно Панагюрище се нарежда в първата десетка на общините с най-висок среден брутен доход на глава от населението.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.