Ще създават мобилни офиси за съвети в земеделието

ПРСР ще финансира създаването на 28 мобилни общински офиси на Националната служба за съвети в земеделието, съобщават от Земеделското ведомство. Парите ще дойдат от подмярка 2.2 „Създаване на консултантски услуги“ и са на стойност близо 11 млн. лева.  Ще бъдат обхванати 96 общини в страната.

Целта е да се улесни достъпът на малките земеделски стопанства до специализирани консултантски услуги, както и квалификацията и управленските умения на земеделските производители.

Мобилните офиси ще допълват дейността на действащите към момента областни офиси на НССЗ, като се предвижда от тях да се възползват близо 15 000 земеделски стопани. Те ще предоставят консултации на фермерите, ще организират информационни събития, ще посещават на място стопаните като им разясняват условията за кандидатстване по процедури, финансирани чрез Европейския земеделски фонд и др.  

Проектът е с продължителност до 1 септември 2025 г. Средствата по него ще се изразходват за наемане на помещения за мобилните офиси и закупуване на автомобили, оборудване и обзавеждане. Ще бъдат назначени по двама съветници за всеки офис, по един регионален координатор за районите на планиране и двама координатори на централно ниво. През първата година с финансирането ще бъде покрита издръжката на новите звена на 100%, а оттам нататък  субсидията ще бъде редуцирана с по 5% годишно, така че през последната година да представлява 80%, като  НССЗ ще трябва да покрива със свои средства разликата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.