Ниски нива на осъдителни присъди тук

През последното десетилетие се забелязва стабилен спад на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността в страната, казват от Института за пазарна икономика в своето поредно изследване. Докато през 2010 г. тези престъпления са били 17 на хиляда души, през 2020 г. спадат под 10 броя. Разкриваемостта пък ясно се увеличава, като през 2020 г. надхвърля 52%.

Най-много са престъпленията спрямо броя на населението в областите Монтана, Враца и Видин, следвани от крайморски области – Варна и Бургас, и столицата. При тях престаплънията са по над 11 на 1000 души. Бургас обаче е с най-голямо, почти двойно, намаление на регистрирани престъпления през последните пет години. Най-малко са регистрираните престъпления в планинските Кърджали и Смолян – по 5 на хиляда души от населението.

Делът на разкритите престъпления също е много различен между отделните области. През последните пет години най-много се увеличава разкриваемостта в област Габрово и през 2020 г. областта става първенец със 76% разкрити престъпления. Най-ниска е разкриваемостта в столицата и област Варна.

Данните за престъпленията, завършили с осъждане приключват цикъла и още веднъж показват като цяло сравнително ниската степен на престъпност в Родопите и високата – в Северозапада. Данните за 2020 г., налични и по общини, подреждат общините Антон и Копривщица на челните места с нито едно престъпление, завършило с осъждане. В другата крайност са общините Свиленград и Драгоман с по над 20 престъпления с осъден на хиляда души от населението.

В община Панагюрище числата са интересни. През 2020 г. едва 2,6 на 1000 души престъпления са завършили с осъдителна присъда. 2,5 са в Стрелча. Но трябва да се подчертае, че тук има относително ниско ниво на престъпност, поне по официални данни, и сравнително висока разкриваемост. Тежки престъпления наскоро не са извършвани, а разпространението на дрога не е във фрапантни нива. Но по показателя осъждане на заловени престъпници, общината не е в челните редици. Числата са идентични и в абсолютно всички общини от област Пазарджик.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.