Читалището в Стрелча с финансиране от Национален фонд култура за театралните си самодейци

Читалището в гр. Стрелча получи одобрение за финансиране на проекта си „Подготовка и представяне на театрална постановка от самодеен театър към НЧ „Просвещение-1871 г.”, в резултат на онлайн участие в конкурс по програма ,,Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство” на Национален фонд култура (НФК) към Културното министерство. Проектната идея е с бюджетна рамка на осъществяване – 15 000 лв. По регламент, 12 450 лв. от тях се осигуряват от Националния фонд, а останалите 2 550 лв. са читалищно съфинансиране с бюджетни и дарителски средства. Времето за осъществяване на проекта е идната 2022 г., когато създадената в този период постановка на Читалищния самодеен театър ще се играе пред местна публика – жители и гости на града и общината, както и  пред зрители от населени места в други общини, в различни области на страната. Обсъжданото заглавие е ,,Железният светилник“.

Самодейният театър към НЧ „Просвещение-1871 г.” е един от малкото читалищни такива, останали в годините в област Пазарджик. Пази и развива възрожденската традиция за любителско правене на театър от радетели на просвещението, културата и книжнината  (обикновено учители), така, както  преди съществуването на професионални актьори и професионално театрално изкуство в България. Тогава, когато жаждата за култура на събуждащия се народ и нуждата от знание и национално самоосъзнаване са се посрещали с четене и чрез представяне на самодейни драматизации и постановки по български автори – в читалищата, от първите просветители, от будните и образованите хора на Възрожденска България.

Читалищният самодеен театър на Стрелча е школа и мерило за художествена стойност в категорията. Твори, обучава, възпитава, разнообразява и приобщава към българските ценности и култура, вече повече от столетие. Играе на различни сцени. Участва в множество фестивали за любителско театрално изкуство, където се отличава. Има богат репертоар. В момента негов ментор и гарант за успехите е актьорът от Пазарджишкия театър Иво Русев, който през последните години е режисьор на постановките. 

Проектът за любителски читалищен театър печели конкурса за финансиране от НФК заради пълно съответствие на целите си с тези на програмата за подкрепа на непрофесионалното изкуство. Защото в малка община Стрелча и района това е една от немногото възможности за разнообразяване на културния и социален живот на хората. На ниски билетни цени и с безплатни представления в читалищата в селата.  Защото пътуващият театър и днес може да отиде при зрителите си, тъй както някога в зараждането на театъра, изобщо – и по нашите земи, и по Света.

А Самодейният театър при Народно читалище „Просвещение-1871 г.”  винаги е пътувал и ще продължи да го прави за своята любяща публика, като просветителска мисия и за приобщаване, от любов към изкуството, литературата и българщината! Сега и с финансовата помощ на НФК и разбира се, с възхищението и логистичната подкрепа на Регионалния читалищен център, верен почитател на Стрелчанската трупа и зрител на театралните нейни постановки!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.