Костурков с призово място в силен шахматен онлайн турнир

Председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков участва в силен международен турнир по Фишеров шах 960 на контрола от 10 минути гилотина. Панагюрският шахматист завърши турнира непобеден и с равен брой точки с победителя, които има по-голямо ЕЛО. Различното при Фишеровия шах и стандартния, е че във всеки кръг фигурите са подредени по различен начин в началната позиция. Тук се разчита предимно на комбинативност преценка на позицията. Костурков, макар да победи претендента за първо място, направи реми с третия в крайното класиране, където се получи позиция в която имаше, кон и офицер, срещу офицер на противника и нямаше как да реализира.

Малко повече за Фишеровия шах

Фишер е създател на нов стил в шаха – Фишеров шах (Fisherandom шах). Въвежда нови блестящи изобретения – антицайтнотови контроли, оригинални реформи на правилата в шахмата. Голям интерес предизвиква книгата му „Десетте най-добри шахматисти на всички времена“, издадена през 1964 г. В нея той включва Морфи, Стаунтън, Щайниц, Тараш, Чигорин, Алехин, Капабланка, Спаски, Тал и Решевски. Ботвиник и Ласкер не присъстват в неговия списък. Преди „Мача на века“ в Белград поправя мнението си, като добавя Ботвиник, Глигорич, Петросян и Ларсен, а още по-късно и Ласкер. Пресата обръща внимание не само на субективността на оценката на Фишер, но и на това, че за пръв път той проявява скромност и не включва себе си в класацията на най-великите шахматисти.

През 1971 г. в Сараево излиза книгата на Боби Фишер и югославския журналист Дмитри Белица „Шахматни състезания на века“. През 1972 г. в Ню Йорк е публикуван и следващият му труд „Боби Фишер учи как да играете шахмат“. През 1990 г. Фишер регистрира патент на нов шахматен часовник („часовник на Фишер“), в който на играча след всеки ход се добавя определено количество време. През 1996 г. Фишер представя на публиката изобретения от него Шахмат-960.

Снимки от Олимпиадата във Варна през 1962 година. Горе в дясната снимка – Боби Фишер в България, участник в Олимпиадата

Снимките са предоставен на Костурков от журналиста Иван Делчев, с който са били съученици в НСА „Васил Левски“, а на него са предоставени от Васил Василев, по прякор Ласков – един от пионерите на организирания шахмат в Благоевградска област.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.