Равносметка: През 2021 г. Музеят реализира редица успешни проекти

През м. февруари 2021 г. от печат излязоха спомените на Мильо Тодоров Балтов „Животоописанието ми“. Книгата е съвместна продукция на Исторически музей-Панагюрище и Исторически музей – Стрелча. Тя е факт, благодарение на спомоществувателството на един млад родолюбец, трето поколение граждански пилот – Рашко Тодоров Белчов.

Други двама родолюбиви младежи – Евтим Евтимов и Станислав Илиев направиха добро дело, с което да успеят да запазят и закрепят духа на българската история. А, именно отпечатването на книгата „Райна Княгиня (Автобиография)“. Книга, която ще допринесе за по – доброто разбиране на събитията около 1876 г. и на невероятната смелост на една млада жена.

И като сме започнали с книгите, да продължим с още една, чието представяне предстои. Всеки един от нас знае, че книгите са богатство, магия, начин да се обогатим и съхраним като човешки същества. Посягаме към книгите, когато търсим забавление, богатство, утеха или малко усмивки. Те са наши верни другари през целия ни живот. И в тази връзка специалистите от Исторически музей – Панагюрище сме подготвили книга №9 на Панагюрски летопис, който се издава ежегодно и това се е превърнало в традиция за институцията. Надяваме се, че темите, които са вместени в летописната книга 9, ще заинтригуват и ще оставят ярък отпечатък в съзнанието на читателите.

Най-мащабното събитие, което се проведе в музея с организатори Община Панагюрище, Институт за исторически изследвания – БАН, Сдружение на българските музей, Исторически музей-Панагюрище и с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“, е Националната научна конференция. Тя се проведе в периода 12-14 май 2021 г., посветена на 145 години от Априлската епопея 1876 г. В нея взеха участие 40 научни работници, историци, музейни специалисти със съобщения и доклади по темата, които ще намерят място в сборника, който ще бъде готов през идната 2022 г.

Наред с творческите успехи, които постигнахме през 2021 г., е че имахме възможността да реновираме и част от музейния сграден фонд – Бяла Хаджидимитрова къща и Джунова къща (Жълта къща, в която се помещава златарската школа). С обновяването им се надяваме да привличаме туристи трайно и устойчиво във времето.

Живи и здрави и през 2022 г., за да можем да постигаме още цели, с които да бъдем полезни на себе си и на всички вас – останалите, които черпите история и знания от нашия музей.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.