Към кои специалности се насочват студентите

Явно политиките на образователното министерство дават резултат за засилване на интереса на младите хора към учителката професия. Статистиката дава картина на новоприетите студенти по всички специалности във всички висши училища в страната.

Photo by Ivan Samkov on Pexels.com

През миналата академична година, 2020-2021,  най-много се е увеличил броят на първокурсниците в „Педагогика на обучението по…“ – с 24%, и в „Педагогика“ – с 9%. Бъдещите лекари също са се увеличили – с 6%. Обаче студентите в направление „Обществено здраве“ са намалели с 11%, а изучаващите „Туризъм“ – с 10%.

Заслуга за този интерес имат няколко фактора. Първият е скока в заплащането и може би още по-важен е фактът, че по някои специалности младите хора лесно намират реализация. Безработицата е най-ниска сред завършилите „Медицина“, „Фармация“, „Стоматология“ и „Военно дело“ – под 1%.

Средният осигурителен доход в страната през 2021 г. е 1520 лв., а през 2020 г. е бил 1373 лв. Най-голямо е увеличението в здравеопазването и образованието. Средният осигурителен доход при завършилите „Медицина“ за последната година е скочил с 35%, при „Здравни грижи“ – с 30%, а при завършилите педагогически и образователни професионални направления – между 17% и 20%.

Професионалните направления с най-високи средни доходи сред завършилите са „Информатика и компютърни науки“, „Математика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“ „Обществено здраве“, „Медицина“, „Електроника, електротехника и автоматика“ и „Военно дело“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.