Любопитно: Силвестър Сталоун с юбилейна изложба живопис в Германия

Екшън звездата подреди ретроспективна изложба по случай 75-ия си рожден ден

Силвестър Сталоун в ателието си. Courtesy Galerie Gmurzynska/ Artwork: Sylvester Stallone

След изложби в Държавния руски музей, Санкт Петербург (2013) и Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, Ница (2015), Osthaus Museum Hagen, Германия, по повод 75-ия рожден ден на Силвестър Сталоун, представя ретроспекция на негови живописни произведения. В експозицията е показано цялостното му творчество от края на шейсетте години до днес, като могат да се проследят различните творчески етапи на екшън звездата. В изложбата са показани около 50 картини, включително автопортрети и невиждани досега ранни творби.

 Finding Rocky, 1975, смесена техника, 92 x 82 x 6,5 cm, Courtesy Galerie Gmurzynska/ Artwork: Sylvester Stallone

Картините на Сталоун са, от една страна, „натоварени с екшън“ и изразителни като неговите филми, а от друга – фини и многопластови в своите изявления. Холивудската звезда с афинитет към изкуството умело използва различни форми на изкуство като сюрреализъм, експресионизъм и абстракция като форми на изразяване. Живописта е и постоянна част от творческите изяви на Силвестър Сталоун през последните 55 години, като художественото му творчество подхранва неговата кинематографична работа, както и обратното.

„Това, което обичам в рисуването, е че то е единствената истинска комуникация, която можете да имате. Писането може да бъде манипулирано, рисуването е най-бързият и чист преводач на подсъзнанието. Когато нещо се случва вътре във вас и го изразявате върху платното – това е трудно е да се фалшифицира. Художникът пред платното е на първо място за мен, когато става въпрос за предаване на чувства“, казва Силвестър Сталоун.

Най-известният филмов герой на Сталоун, РОКИ, е създаден за първи път много преди филмовия сценарий и е представен в изложбата „Finding Rocky“ от 1975 г.

Сталоун открива любов към рисуването още в ранна възраст. Неговите ранни творби, които той подписва с Майк Сталоун, са доста експериментални. В същото време, поради финансови причини, той работи като писател и започва своята актьорска кариера.

Силвестър Сталоун се интересува силно от съвременно изкуство както като колекционер, така и като художник. В края на 80-те години той е заинтригуван силно от изкуството на Пикасо, Герхард Рихтер или Анселм Кифер. Изучава и с абстрактните произведения на Марк Ротко и като развива свой собствен стил. По този начин той създава множество експресионистични творби.

Civil Impact, 2020, Courtesy Galerie Gmurzynska/ Artwork: Sylvester Stallone

Настоящата му юбилейна изложба е придружена от изчерпателен двуезичен каталог, с интервюта, както и текстове на д-р Тайфун Белгин, директор на Osthaus Museum Hagen, д-р Евгения Петрова, научен директор на Руския музей, Санкт Петербург, и на д-р Жером Неутрес, бивш директор на Реюнион де Музеите на Националния Гран Пале и президент на Музея на Люксембург.

Източник: Osthaus Museum Hagen

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.