Ниска заболеваемост, но висока смъртност в област Пазарджик

Най-важното от изследване на Института за пазарна икономика

Според Института за пазарни изследвания броят на болниците в страната не се променя значително през последните години. Във всяка област има поне една МБАЛ, но в три области няма нито една специализирана болница. Расте обаче броят на леглата, като най-много те са в област Плевен. Изчислението е спрямо 10 000 население. В Плевен леглата са 99, а в област Пазарджик са 63. По този показател областта е в челните редици – на четвърто място е след Плевен, Пловдив и Монтана.

Изследването проследява капацитета и възможностите на системата на здравеопазването през настоящата година и бе огласено в края на миналата седмица.

Срив отчита изследването обаче в броя на лекарите. Най-много са те отново в Плевен, най-малко в Кърджали.

Обезпокоителни са данните за общата смъртност в България през 2020 г., която бележи сериозен ръст във всички области. Спрямо броя на населението най-висока е смъртността в областите Видин и Монтана. А по  смъртност от COVID-19 рекордът е на област Благоевград (като процент от общата смъртност).

Експертите от ИПИ имат и свое изследване за Ковид заболеваемостта в страната по области. Средно за България на 1 000 души население са се заразили 29 човека. Нашата област е доста по-малко и е в ниските нива на таблицата – с 21 заболели на 1000 души население. Най-малко са в Кърджали – 12, най-много в столицата – 41. Потвърждава се правилото за влиянието на гъстотата на населението върху разпространението на заразата, каквато и да е тя.

ИПИ дава обобщени данни и за смъртността, причинена от пандемията. Средно за страната е 6,9 %. За област Пазарджик процентът е 6,4, което е малко под средното ниво. Най-ниска е ковид смъртността в област Сливен – 4,3 %, най-висока е в Благоевград – 10 %. Изследването няма за цел да сочи причините за тези различия.

Пандемията се отразява крайно негативно върху показателя за очаквана продължителност на живота. По данни на НСИ българите са изгубили средно по около 3 месеца живот за годините от периода 2018 – 2020 г. в сравнение с предходния период 2017 – 2019 г.  в резултат най-вече на COVID-19 пандемията.

Допуска се, че пандемията в България през 2021 г. ще е с по-тежки последствия в сравнение с 2020 г., независимо от наличието на ваксини и нови лечения. Тя поставя под натиск почти всички социални системи и изисква бърза трансформация на доставчиците на здравни, образователни и социални услуги.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.