16 младежи скочиха за Богоявленския кръст в Панагюрище. Сталин Кунчев пръв го извади (видео)

Днес, 6 януари – Йордановден, за поредна година бе спазена традицията за провеждането на ритуала за улавянето на Богоявленския кръст в студените води на Луда Яна. мекото време привлече около коритото на реката още повече хора – ще ни се да вярваме, че не само времето, но и вярата събра множеството.

Празникът започна в 11,00 ч. в центъра на Панагюрище, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия свещеноиконом Атанас Манолов в съслужие с духовници от Панагюрска духовна околия. От там, с Литийното шествие присъстващите се оправиха към моста над река Луда Яна, където вече се бяха събрали вероятно стотици хора очакващи ритуала по хващането на Свещения кръст.

Под съпровода на тъпан, облечени с народни носии, за седма поредна година 16 младежи извиха мъжко хоро във водите на река Луда Яна, като пееха най-панагюрската песен – „Кой уши байряка“.

Кръстът беше хвърлен в реката от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов три пъти, както е по традиция, като първия път кръста извади Сталин Кунчев, втория – Георги Рабухчиев, а третия – Божидар Васев.

След изваждането на Богоявленския кръст от реката, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова посрещнаха отец Атанас Манолов, духовниците от Панагюрска духовна околия и участниците в ритуала в сградата на община Панагюрище.

Младежите, участвали във възраждането на Богоявленската традиция, бяха сърдечно поздравени от кмета Белишки и Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов.

Достойна и благородна е и тазгодишната кауза на момчетата от мъжкото хоро на Богоявление – средствата, събрани от тях ще бъдат дарени на 14-годишно момиченце от Панагюрище със заболяване.

Църквите „Свето Въведение Богородично“ и „Свети Георги Победоносец“ и Община Панагюрище подкрепят каузата с парични средства и призовават жителите да се включат в инициативата на младежите за събиране на средства за болното момиче.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.