Веселина Ралчева и умението да постигаш все по-високи хоризонти

С интересно интервю стартира в. „Капитал“ новата 2022 година. Мара Георгиева разказва за бизнеса на семейните фирми на Николай и Веселина Ралчеви „Ина“ и „InaEssentials“, за които панагюрци, разбира се, знаят немалко.

В отговор на въпросите на журналистката Веселина Ралчева споделя важни факти от разрастващия се семеен бизнес, базиран основно на биологични земеделски продукти, добивани в региона. Според споделеното произведените етерични продукти се продават основно чрез онлайн търговска практика и то главно на клиенти извън страната.

Не само дестилерията е акцент в дейността на дружествата, в които основен човешки ресурс са … децата на сем. Николай и Веселина Ралчеви. На земеделски площи в община Панагюрище и отчасти община Стрелча се отглеждат редица земеделски продукти, приоритетно с марката – БИО. 

Етеричните продукти на семейството пътуват до клиенти в 20 европейски страни през онлайн магазини, локализирани в доста държави.  В България продуктите са налични в над 200 търговски обекта. Най-продаваните засега продукти са лавандуловата вода, вода от маточина и вода от бял бор.

На ден се изпълняват над 1200 поръчки от 20 европейски страни. В България стоките са на собствен склад и се ползват куриери. За чужбина пратките пристигат в рамките на 48 часа по стройна и иновативна маркетингова формула.

В момента семейство Ралчеви изгражда по-модерна и по-голяма дестилерия в с. Бъта. Предвижда се около нея да има демонстрационни полета от етеричномаслените култури, презентационен, консултативен и семинарен център. Амбицията е базата на се превърне в средище на ароматния бранш, на ароматния туризъм. Да се привлекат експерти, ароматерапевти, дрогеристи, парфюмеристи и потребители по време на целия сезон на преработка на ароматните растения.

Дружеството планира и разработване на нови линии кремове, маски за лице, соли за баня и др. продукти на основата на етерични масла. В тях ще се влага само истински, натурални био етерични масла със сигурно качество, произведени в района на Панагюрище. Изобщо вариантите за развитие съвсем не са ограничени и постигнатото не е крайно число.

Не е тайна и един социален ефект от дейността на „Ина“ ЕООД. За отглеждане на етерична роза дружеството привлича ромски фамилии, на които предоставя земя и разсад, а после изкупува цялата продукция. Този процес не е лесен и в началото е с променлив успех, но след две десетилетия упорита работа вече доста ромски родове имат сигурен поминък.

„Ина“ ЕООД бе създадена преди 20 години. Централата й е тук, в дома на сем. Ралчеви. Дейността е тук, в  землищата около Панагюрище, но мащабът надхвърля всичко познато тук и дава представа как във времето се развива една идея така, че да постигаш все по-високи хоризонти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.