Милиардерите наемат най-добрите лекари, лауреати на Нобелова награда, за да им помогнат да живеят вечно

Стартъп, подкрепен от Джеф Безос и Юри Милнър, има за цел да се противопостави на стареенето и смъртта, чрез клетъчно препрограмиране

Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Когато имате всички пари на света, свободни сте от бремето на семейството и децата и сте видели Земята от космоса, за какво остава да живеете? За Джеф Безос отговорът изглежда е да живее по-дълго, ако е възможно завинаги.

Пенсионираният основател на Амазон, който току-що навърши 58 години по-рано този месец, събра екип от най-добри лекари и учени, за да ръководи стартъп, който той финансира с мисия, която звучи твърде познато в ерата на Метавселената и космическата колонизация: да обърне процеса на стареенето и следователно се противопоставят на смъртта.

Стартъпът, наречен Altos Labs, излезе в публичното пространство миналата сряда със съобщението, че е избрал Хал Барън, главен научен директор и президент на британския фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline (GSK), за главен изпълнителен директор на компанията от това лято. Барън ръководи изследванията и разработките на GSK от 2018 г. По-ранната му кариера включва различни ръководни роли в биотехнологичния гигант Genentech и по-късно в неговата компания майка, Roche.

От 2014 до 2017 г. Барън беше президент на R&D в стартиращата компания за дълголетие Calico Life Sciences, основана от съоснователя на Google Лари Пейдж, чийто бизнес е много подобен на този на Altos Labs, която се фокусира върху препрограмирането на клетките с цел „възстановяване на здравето на клетките и устойчивост към обръщане на болести, наранявания и увреждания, които могат да се появят през целия живот“, според съобщение за пресата в сряда.

Altos Labs беше регистрирана в САЩ и Обединеното кралство миналата година от Ричард Клауснер, който беше ръководител на Националния институт по рака в САЩ. Компанията заяви, че е осигурила повече от 3 милиарда долара финансиране при стартирането. Не разкрива кои са инвеститорите му. Безос се включи чрез семейния си инвестиционен офис Bezos Expeditions, а руско-израелският милиардер Юри Милнър, е инвестирал чрез семейна фондация, според MIT Technology Review, който докладва за работата на компанията през септември 2021 г.

Стартъпът е привлякъл множество лауреати на Нобелова награда да работят като директори на борда. Те включват Шиня Яманака, носител на Нобелова награда за физиология и медицина за 2012 г. за работата си в изследванията на стволови клетки, Дженифър Дудна, съносителка на Нобеловата награда за химия за 2020 г. за ролята си в разработването на инструмента за редактиране на гени CRISPR, Франсис Арнолд, която спечели Нобелова награда за химия за 2018 г. за работата си по ензимно инженерство, и Дейвид Балтимор, лауреат на Нобелова награда за физиология и медицина от 1975 г.

Яманака, който е професор в японския университет в Киото, ще служи и като старши научен съветник на Altos Labs, за да наблюдава изследователските дейности в Япония.

Altos Labs има операции в Сан Франциско, Сан Диего и Кеймбридж в Обединеното кралство, със значително сътрудничество в Япония.

„Altos се стреми да дешифрира пътищата на програмирането на клетъчното подмладяване, за да създаде напълно нов подход към медицината, основан на нововъзникващите концепции за клетъчно здраве“, каза Клауснер в изявление. „Забележителна работа през последните няколко години, която започна да определя количествено клетъчното здраве и механизмите зад това, съчетано със способността за ефективно и безопасно препрограмиране на клетки и тъкани чрез пътища за подмладяване, отваря тази нова перспектива към медицината на бъдещето.“

Източник: observer.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.