Започна приемът на творби за конкурса за поезия за деца „Стоян Дринов“

От 7 февруари започна приемът на творби за Националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов“. Негови организатори са Община Панагюрище и Общинска библиотека “Стоян Дринов”.

Ето и условията за участие:

  • стихотворенията да са с детска тематика
  • да не са публикувани
  • до 2 (две) творби – в три екземпляра
  • конкурсът е анонимен
  • участниците в конкурса да са над 18 години

Награди:

  • Първа награда – 350 лв.
  • Втора награда – 250 лв.
  • Трета награда – 100 лв.

Наградите ще бъдат връчени на 10 юни 2022 г. в Общинска библиотека “Стоян Дринов”.

Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на сайта на Общинска библиотека „Стоян Дринов”, във вестниците „Оборище”, „Време”, „Словото днес”, списание „ЧИТАЛИЩЕ-1870” и др. специализирани литературни сайтове.

От 7  февруари до 31 май 2022  г. всички, които желаят да участват в конкурса, могат да изпращат своите творби на адреса на библиотеката:
гр. Панагюрище 4500,
Общински пазар до Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

За повече информация:
тел.: 0886231112 – Стефан Рапонджиев
от 9.00 до 18.00 часа (от понеделник до петък)

ЗА КОНКУРСА

От зората на своето създаване библиотеките не остават просто хранилище на ръкописи, а се превръщат в истински центрове на духовността, в които продължават и до днес да греят отблясъци от великото дело на Кирил и Методий. Това важи и за Общинска библиотека „Стоян Дринов” – Панагюрище.

В летописната книга на библиотеката ще останат имената на главните библиотекари; г-жа Тинка Юрукова, г-жа Мария Загорова, г-жа Паца Байрякова, г-жа Невена Гугова и г-н Стефан Рапонджиев. Със своя неуморен труд и вдъхновение към колектива те превърнаха библиотеката в най-добре функциониращия културно-информационен център в Панагюрище. Именно в това огнище на култура и духовност се създава и Националния конкурс за детска поезия – „Стоян Дринов”. Той е единствен по рода си в цялата страна.

Реклами

Началото на конкурса е свързано с Решение № 287 от 26. 04. 1995 г. на Общински съвет – Панагюрище, библиотеката да носи името на детския писател-класик (Стоян Дринов). Идеята за конкурса се ражда спонтанно, но не и анонимно. Нейн автор е завеждащ тогава отдел «Изкуство» към библиотеката – г-ца Спаска Тасева. Конкурсът е общински и включва участие на деца и възрастни в две възрастови групи. Пръв председател на литературното жури е детския писател Продрум Димов.

Второто издание на поетичния конкурс през 1996 г., минава под знака на 120-год. от Априлското въстание и е с тематична насоченост – «Априлий 1876-та – най-българското време». Тази и следващата година председател на журито е панагюрския поет (в момента председател на Съюза на българските писатели) Боян Ангелов.

През 1998 г. конкурсът разширява своите географски граници и от общински прераства в регионален. В журито, представлявано от Боян Ангелов, влизат и поетите Петър Андасаров, Петър Динчев, и литературния критик Благовеста Касабова.

Следващата 1999 г. се ражда и смелата идея от регионален конкурсът да стане национален и да бъде за детска поезия. Съвместно с редакцията на в. «Български писател» тази мечта става реалност. Главните редактори на вестника – поетите Лъчезар Еленков и Димитър Христов имат голям принос за популяризирането на конкурса. Идеята на конкурса е да стимулира по-широк кръг писатели да създават нови вълнуващи творби за младите читатели.

Своето име в историята на конкурса вписва и обичаната детска поетеса Леда Милева, председател на журито през 2000 година.

През 2003 г. по идея на главния библиотекар, г-жа Невена Гугова, във връзка с 120-ата годишнина  от рождението на Стоян Дринов се издава  сборника “Национален конкурс Стоян Дринов : Поезия за деца”. В него в хронологичен ред са представени наградените творбите от деветте издания на конкурса.

В следващите години литературния конкурс придобива голяма популярност, включват се все по-голям брой участници от цялата страна, получават награди изтъкнати поети и творци, мужду които са Петър Динчев, Дида Гемиджиева, Първолета Маджарска, Петя Александрова, Павлина Павлова и Иван Вълчев. В журито участват Димитър Милов, Тома Бинчев, Димитър Христов, Николай Милчев, Атанас Звездинов, Георги Константинов, Лидия Стоицева и др.

Националният литературен конкурс за детска поезия «Стоян Дринов», ще премине в бъдещето ведно с неповторимите стихотворения, които пишат нашите прекрасни поети.

Вижте кои бяха миналогодишните победители в конкурса

Ясни са отличените в конкурса за поезия за деца „Стоян Дринов”

Вече са известни наградените участници и техните творби в Националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” Панагюрище 2021 година. Тази година са присъдени три награди и три отличия. Жури в състав: Дида Гемиджиева – председател…

Оценяване:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.