В топ класацията на покупки по интернет са хотелите

Прилична активност в областта

85,1 % от домакинствата в област Пазарджик имат интернет, сочи изследване на Националния статистически институт за използване на информационните и комуникационните технологии през 2021 г. По този показател сме над средното ниво за страната, което е 83.5%. През миналата година има и ръст на ползвателите в пазарджишко с 3.4 % спрямо 2020 година.

Photo by Pixabay on Pexels.com

52.1% от жителите в област Пазарджик на възраст от 16 до 74 г. използват редовно интернет. Жените са по-активни – 53.8 и 50.2% – при мъжете.

При висшистите процентът на тези, които ползват интернет редовно, е 92.4% при хората със средно образование – 53.6%, а с основно или по-ниско образование – 28.4%.

През 2021 г. българинът най-често е купувал по интернет дрехи – 76.4 %, следват доставките от ресторанти, вериги за бързо хранене, кетъринг – 18.9 % и закупуване на козметика, продукти за красота и здраве – 18.8 %.

При ползването на услуги по интернет най-често са купувани услугите за настаняване в хотел – 19.4 %, следват ги билетите за автобус, влак, самолет – 15.5 % и електронните книги, онлайн списания или вестници – 10.1 %.

Реклами

Процентът на закупените по интернет места за настаняване в хотели и други почивни бази говори, че туристическите и СПА интереси не са били чак толкова занемарени въпреки пандемията.

Купувачите по интернет са общо 33 % от всички ползватели на тази технология. От тях 37.2 % са в градовете и 21.6 % в селата.

Най-масови са били покупките на хора от Североизточния район – 38,4 %. За Южен централен район процентът е 30,6 и той не говори за особено висока активност.

Най-често българинът ползва интернет през мобилното си устройство – 71.8 %, следват го лаптопите – 30,7 %, настолните компютри – 25,6 % и таблетите – 10,8 %.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.