Исторически музей – Панагюрище подкрепя протеста, обявен от Сдружение „Български музеи“

П  Р  О  Т  Е  С  Т

 „За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки!“ 

НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ МУЗЕИТЕ, ГАЛЕРИИТЕ И БИБЛИОТЕКИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

„Културата на една нация се намира в сърцата и в душата на нейния народ.“

Махатма Ганди

         Във връзка с проектобюджета за 2022 г. на Република България и в частност проекта за Решение на Министерския съвет за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2022 г., отнасящи се до библиотеките, музеите, художествените галерии с регионален характер, изразяваме несъгласие и възмущение от поредната несправедливост и неуважение към дейностите ни.

Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите с 5%, за библиотеките с 9,2% спрямо миналата година са крайно недостатъчни, за да може нашите културни институти да функционират нормално.

С този бюджет ние сме обречени на провал и затова смятаме, че отношението на властта е обидно и пренебрежително към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие.    

Основните приоритети, които сега си поставя ръководният екип на Министерството на културата, са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство. Смятаме, че това е популизъм, заигравка със самочувствието на българския народ, защото с така нареченото „увеличение“ е невъзможно да се поддържа дори и средно ниво на европейски културен институт. Тези средства са не един или два пъти, а десетки пъти по-малко от средствата, които се дават в много държави от Европейския съюз.

„Увеличението“, за което споменахме по-горе, е:

  • с 1008 лв. на субсидирана бройка за държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека.
  • с  916 лв. на субсидирана бройка за регионалните музеи и за галериите.
  • с 1850 лв. на субсидирана бройка за библиотеките с регионален характер.

Някои факти за състоянието на музеите, галериите  и библиотеките у нас:

  • Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките, които са висококвалифицирани специалисти – научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, гл. библиотекари, IT специалисти, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование у нас!

73% от служителите по длъжностни нива в музеите получават по-ниско възнаграждение от тези в сектор „Образование“.

832 лв. е средната работна заплата в музеите и галериите, а в библиотеките  е 760 лв., толкова, колкото скоро ще бъде МРЗ.

от 583 лв. до 769 лв. получават много от уредниците и реставраторите в музеите, галериите и библиотекарите, които при това имат над 20 години трудов стаж.

– Невъзможно е да бъдат изпълнени клаузите от браншовите  договори, влезли в сила от 1 януари 2022 година, за минималните възнаграждения по длъжности в музеите, галериите и библиотеките и за увеличение на процента за прослужено време.

В културните институти не остават на практика никакви средства за осъществяване на същинските им дейности:

– Недостигът на средства се отразява отрицателно на същинската музейна дейност – съхраняване, научно-изследователска,  експозиционна,  популяризаторска, консервационна и реставраторска дейност и т. н.

– Непрекъснато се увеличават разходите за издръжка на музеите и библиотеките – за електроенергия, отопление, за преодоляване на последствията от ковид пандемията, поради инфлацията и др.

– 88,35% от получената държавна субсидия се изразходва за възнаграждения по трудови договори.

78% от всички приходи се разпределят за издръжка на музеите и библиотеките.

– приходите на културните институти  рязко намаляха заради пандемията

– В 182 музея и галерии работят на щат само 2947 души.

 – В 27 регионални библиотеки работят само 1177 души.

– През 2020 г. посещенията в музеите, съпоставени с 2019 г., са намалели с 58.2%.

– В мнозинството от тези култулни институти работят само специалисти, които са на възраст над 35 години.

Културни институти се промениха в последните десет години:  от  административни  институции и   хранилища  на  печатни  материали   те  се  превърнаха  в  привлекателни  и  оживени  градски  средища, предлагащи  целия  спектър  от  печатна  и  виртуална  информация;  средища,  в  които  грижата  за потребителя е първостепенна услуга, а безплатният достъп до информация е основен принцип. Специалистите, които съхраняват духовността, книжовното богатство и културно-историческото наследство работят за преодоляване на предизвикателствата и трансформациите в дигиталната епоха, въпреки позицията на правителството, което за пореден път ни посочва, че нашето място е в ъгъла, че ние сме на опашката и трябва да чакаме ред за финансово признание от държавния бюджет.

И докато културните институти  в  цяла  Европа  играят  важна  роля  в социалния и културния проект на всяка своя държава и те са важни за  развитието  им,  в България, управляващите имат друго мнение за тяхното значение.

Известно е, че хората, които работят в областта на културата, имат репутацията в обществото на умерени, честни и търеливи хора. Това обаче не е основание да изтърпим за пореден път унижението, чувствайки се излъгани и неразбрани. Въпреки всичко и въпреки всички управления през последните 30 години, ние сме давали най-доброто от себе си, за да успяваме с мизерни средства да поддържаме музеите, библиотеките и  галериите като портал към знанието и бъдещето. Лишавали сме себе си от по-добро заплащане в името на удовлетворяване на потребителските нужди на нашите посетители.

Заради съхраннието на българската култура у нас, ние настояваме:

  1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека,  Регионалните музеи, библиотеки и галерии.
  •  Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.
  • Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.
  • Да бъдат изготвени нормативни  актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка на/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.
  • Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

Ако това не се случи:

         Организираме масови протестни действия във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Подготвяме подписки за подкрепа на исканията ни.

Ще протестираме мирно, но твърдо и настойчиво. Ще организираме беседи, ще представяме българското книжовно наследство чрез  изтъкнати специалисти, които да покажат значението на книгите, на изобразителното изкуство, на историческите паметници на културата за България и за всеки един българин, който се чувства част от нашата история.

          Обръщаме се към депутатите, министрите и към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на булгарската култура.

         Ще ни намерите във всички  музеи, галерии и библиотеки в страната. Ще ни познаете по отличителните протестни лентички на реверите.

В дните на протеста, вместо да затваряме музеите, галериите и  библиотеките, ще отворим още по-широко вратите им за всички, за които българската култура, българската свяст все още значат нещо!

И не забравяйте, че Културата е основата, последната стена, на която човек се обляга в един забравен от Бога хаос.

                                                                                         НФ „Култура”

                                                                                         КТ „Подкрепа”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.