Млад панагюрец е новата кулинарна тв звезда

В София учи начинаещи на първите тайни на здравословното готвене

Новата кулинарна ТВ звезда е от Панагюрище и се нарича Димитър Шопов. Той е син на известния от близкото минало самбист и треньор по самбо Иван Шопов.

Димитър стана популярен наскоро, след участие в сутрешния блок на Канал 1. Интересът на телевизиите идва обаче не като изненада. Оказва се, че младият панагюрец не отскоро е направил кулинарно училище в София, като резултат от своето хоби. Междувременно се занимава с маркетинг и реклама, работи в Испания. Иначе го е научил в езикова гимназия в Пловдив, после учи маркетинг в УНСС. Веднага е забелязан като широкоспектърен специалист от медийна група „Капитал“.

На средиземноморска кухня и доста дълбоки тайни на кулинарията той научава в Испания, работейки в супер луксозен ресторант в Барселона. С връщането си в България става преподавател в софийски училища и през 2015 г. прави своята школа за начинаещи готвачи Food Connection

„Всеки може да готви“ е неговото мото, но не крие, че кулинарията изисква много умения и практика. На това учи и посетителите на кулинарното училище.

Към готвенето е увлечен още от дете, когато наблюдава баба си и майка си в кухнята. Да не забравяме, че родът на бащата е от с. Бъта, където традициите са здрави.  Маркетингът го води по пътя на международните отношения и рекламата, които практикува в Испания и България, но не го отклонява от хобито. Напротив – превръща го в своя професия, не се знае първа или втора.

Реклами

След стажа в ресторанта в Барселона го канят да остане, но той се прибира в България, за да направи собствен кулинарен бизнес, само че първо като преподавател. Това много му харесва, но в началото му се налага да работи на две места – в школата вечер и в маркетинга през деня.

По време на локдауните екипът на Димитър Шопов в Food Connection издава онлайн книгата „Веган десерти“. Според него „това е първата професионално написана книга за веган десерти на български език от български автор“. В ход е преводът й на английски, а защо не и на китайски език.

В предаването по Канал 1 тази седмица Димитър сготви една испанска средиземноморска рецепта и сподели своето категорично мнение за ястието яйца по панагюрски. Убеден е, че в традиционната рецепта няма кисело мляко, с което ние сме напълно съгласни. Киселото мляко е ресторантска добавка за разнообразяване на менюто, но така се губи автентичния вкус на забулените яйца върху канапе от натрошено българко сирене, всичко това полято с позапържено масло с червен пипер и малко сол.

Младият специалист с много реализирани увлечения в крайно различни сфери е пример за успеха, който всеки може да постигне, когато впрегне енергията си и не се страхува да се поумори, като не забравя и да мечтае.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.