Една българка в Холивуд

Неотдавна в информационното пространство излезе съобщение, че българската композиторка Пенка Кунева е втората българка, номинирана в Холивуд с наградата „Грами“.

Тя е една от малкото световноизвестни композиторки – жена с милионна аудитория по цял свят, но по-малко позната в България.

Пенка Кунева е родена в София през 1967 година в семейството на интелектуалци. Майка й Кина Проданова е преподавала музикален анализ в Музикалната академия, в София. Бащата – Динко Кунев, е роден и израснал в Панагюрище. И двамата родители са кандидати на науките.

Още от малка Пенка изявява своя музикален талант. Музикалните си заложби носи и по бащина, и по майчина линия. Прадядо й Динко свирел на Проданов, учел музика в Москва преди Освобождението на България заедно с композитора Емануил Манолов.

Първите песни Пенка научава от баба си Боянка – полиглот, владееща седем езика.

Майката на Пенка прави всичко възможно, за да развие музикалния талант у нея. На шестгодишна възраст Пенка учи пиано и прави своите първи композиции. На 12-годишна възраст тя вече има съзнанието на композитор. Пише 25 песни за детски театрален спектакъл, с който участва в неделни матинета и така заработва първите си хонорари като композитор. Цикъл от песни на Асен Босев със заглавие „С мене по света“ тя сътворява на същата възраст на вилата им в летовище Панагюрски колонии. Води оркестър, в който включва двама приятели – Флейтистката Мила Георгиева и Орлин Радински – ударни инструменти, а тя е на пианото и ги ръководи.

17-годишна постига първия си голям международен успех със спечелването на Гранд при за написването на песен в категория под 18 години на световния музикален фестивал в Токио през 1984 година. През това време тя учи пиано в Софийското музикално училище.

Пенка Кунева със състуденти от Университета „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, САЩ; 1991 г.

Още от дете Кунева се увлича от научната фантастика. В годините 1986 – 1990 г. е студентка в Музикалната академия в София, където формираща роля в образованието й изиграват композиторите Божидар Абрашев, Симеон Пиронков и Михаил Петков.

Като студентка пее в хор „Васил Арнаудов“. Изучава театрална и филмова музика.

През 1990 година спечелва стипендия за университета „Дюк“ в Съединените щати, който завършва с магистърска степен по композиция. Неин ментор по това време е прочутият композитор Стифън Джафи. Защитава своя докторат върху оперетата „Материята“ на Луис Андрисън. Това е първият докторат в историята на университета „Дюк“. Работи в същия университет, като съчетава воденето на лекции с композирането по поръчка на различни ансамбли, гостува на телевизионни шоута и спектакли, изявява се на симфоничните сцени по източното крайбрежие на САЩ. Още в началото на кариерата си получава многобройни награди като: призът за млад композитор „Арон Калънд“, спечелва и първо място за модерна обществена музика и др.

През 1999 година решава да осъществи мечтата си да стане филмов композитор. За целта пристига в Лос Анжелис и започва работа като оркестратор при Патрик Уйлямс, носител на наградата „Еми“.
От 2001 година вече е стажант на Дани Елфман и на легендарния Ханс Цимер. Всичко това Кунева постига с много труд, упоритост и целеустременост. Разбира, че трябва да свърши 10 пъти по-добра работа, отколкото те очакват, за да достигне нивото на мъжете – композитори. Много малко на брой са жените – композиторки в Америка, както и летелите в Космоса жени. И тогава решава, че вторият й албум ще се казва „Жената – астронавт“.

Голяма част от записите си Кунева осъществява със симфоничния оркестър на Холивуд. По-късно има и свое собствено студио. Кани за записите си и по-специално за издаването на албума „Жената – астронавт“ диригента на най-голямата звукозаписна компания, която е издавала музиката на Енно Мариконе и Ханс Цимер.

В своята работа Пенка Кунева се е вдъхновявала от творчеството на Лист, Мусоргски, Берлиоз, Щраус. Следвала е и българската традиция. Тя е пианист, но чрез автодидакт сама се научава да свири на цигулка.

В течение на времето видеоигрите стават нейна страст. Днес тя е утвърдена видео – гейм композитор. Като оркестратор тя има десетки престижни награди.

През 2016 година Кунева е избрала да композира музика за световноизвестния космически център Спейс център „Кенеди“ и е фаворит на НАСА. Нейната музика звучи непрекъснато космическия център „Кенеди“.

Реклами

Пенка Кунева има издадени няколко албуми, създала е и музиката на много пълнометражни, филми, музика за много видеоигри и телевизионни предавания. Има издаден албум и за соло пиано, в който тя е изпълнител.

Наградата „Грами“ Пенка Кунева получава за музиката във филма „Жената – герой“ /Women warriors/, създаден по идея на продуцентката й Еми Ендерсън.

Осъществяването на този проект й отнема около две години. Тя прави концерт и документален филм, посветен на жените, които се борят за някаква кауза, която прави живота им по-справедлив.
Документалният филм „Жената – герой“ е участвал в много фестивали и е получил над 20 награди, за да стигне и до високата награда „Грами“. Номиниран е в категорията „Класическах колекция“.

Почти всяко лято композиторката Пенка Кунева посещава България и е канена за участие в концерти. Тя е високо ерудирана личност, всеотдайна майка и съпруга. Нейната изключителна скромност не позволява лесно да се разбере колко надарен и успял композитор е тя. Позната е на музикалните среди в Европа, Азия, Америка като високо ценен и уважаван създател на богато музикално творчество. Колко малко я познаваме ние българите, а светът я познава!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.