Панагюрище отбеляза 144 години от Освобождението на България (видео)

Честването на 144 години от Освобождението на България от турско робство в Панагюрище започна на площад „20 април“ с издигане на националното знаме на Република България от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и полагане на цветя на паметника на Георги Бенковски.

Молебен за мир отслужиха Негово Високоблагоговейнство Свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия. В прочувствено обръщение Негово Високоблагоговейнство Атанас Манолов призова да бъдем единомислени помежду си, залягайки над това, що е добро за всички човеци.

В знак на признателност, след молебена за мир, бяха положени венци и цветя пред „Вечния огън“ на мемориален комплекс „Априлци“.

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“, към НЧ „Виделина – 1865“ и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха народният представител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, представители на образователни и културни институции, жители и гости на общината, се отправи към паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня за поднасяне на венци и цветя.

Пред паметника на генерал Дандевил директорът на Исторически музей – Панагюрище – доц. д-р Атанас Шопов, припомни факти от историята и славните събития:

„ …Погледнати през огромната дистанция на времето, събитията от 1877-1878 г. правят впечатление преди всичко с изключителната си напрегнатост. Блестящи победи се редуват с непростими от военна гледна точка слабости на главното командване, велики подвизи с необикновени изпитания. На необикновения героизъм съответства невероятна, сякаш свръхчовешка издръжливост. Краят на войната отбелязва нова страница в българската история…“

Затова нека днес сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхрани духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата за свободата е измерението за нашето национално достойнство и бъдеще; да знаем и с гордост да пазим и да отстояваме достойнството си на народ, който знае откъде идва и накъде отива.“

Празничната програма с изпълненията на Нели Недкова, Алина Айрушева, Доника Николова, Петя Феркова, Красимира Гърбакова, Деница Панчовска, Георги Крушевски и Кристина Гочева – възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и 6-годишния Алекс Александров от София бе аплодирана от множеството жители и гости на града, включили се в честването.

Под звуците на тържествената музика на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ към Народно читалище „Виделина – 1865“, в знак на признателност и почит към героите на Освобождението, венци и цветя поднесоха Стефан Мирев – народен представител, Общински съвет – Панагюрище, с председател Христо Калоянов, Кмет и Заместник-кмет на община Панагюрище, Общинското ръководство на ПП ГЕРБ, Общинското ръководство на ПП БСП, Военно окръжие – Пазарджик, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Исторически музей – Панагюрище, Народно читалище „Виделина-1865“, ОУ „Проф. Марин Дринов“, ОУ „Двайсти април“, СУ „Нешо Бончев“, Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище, Лайънс клуб – Панагюрище и ЛЕО клуб, „Асарел-Медет“ АД и признателни граждани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.