Кукери гониха злото в Бъта, Елшица и Попинци (видео)

Днес, 6 март, на Сирни заговезни в панагюрските села Бъта, Елшица и Попинци, по стар обичай, кукерски дружини благославяха за здраве и берекет. Играта на рогачи, кукери и джумали, които гониха злите сили и приветстваха пролетта, наблюдаваха жителите и гости на община Панагюрище. 

Първите рогачи се разиграха в село Бъта. Настроението се поддържаше от изпълнения на народни песни и гайда, които озвучаваха центъра на селото. Кметът на селото Георги Александров поздрави всички и пожела почти двегодишното прекъсване на празничния календар да е вече минало и в здраве годината да е богата на събития. В смисъла на традицията той даде и поиска прошка от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който бе на празника заедно с председателя на Общински съвет Христо Калоянов. И двамата отправиха пожелания за здраве на жители и гости на село Бъта и също се обърнаха към кмета и жителите с „Простете, простено да е“. Организатори на събитието са кметство село Бъта и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927“.

С кукерско шествие, организирано от кметство село Елшица и Народно читалище „Васил Левски – 1925“, бе гонено злото и в село Елшица. Кукери със страшни и атрактивни костюми, облечени в кожи, с препасани големи чанове около кръста, наричаха жителите и гостите на селото за здраве и добруване. С много настроение те изпълниха ритуалните танци и забавляваха хората, дошли да съпреживеят тази стара традиция. Жителите и гостите на селото се насладиха на автентични ритуални игри и сцени, звънки чанове, традиции, както са завещани от дедите, младоженци и булки, стражари, маски, звънци, хлопки, огньове, начернени лица, изобилие от материали и цветове, много музика, танци и веселие. Отличната организация на празника впечатли жителите и гостите на село Елшица.

Реклами

В Попинци се проведоха „Пролетни игри около въртяжката“. Организатори на събитието са кметство село Попинци, Народно читалище „Искра – 1872“ и Ганчо Лулчев – ръководител на Джумала. Неувяхващата и жива традиция в Попинци отново възроди обичая „Въртяжка“, датиращ от древни времена. Легендата гласи, че над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна. С много емоции и веселие попинчани отбелязаха празника в центъра на селото. След обиколка из попинските улици кукерската група и Джумалът се присъединиха към кръшното хоро, извило се около „Въртяжката“.

Кметът на община Панагюрище и председателят на Общински съвет – Панагюрище присъстваха на трите обредни празника.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.