Как се прави модерна овцеферма в Бъта

Ана и Борислав отглеждат над 450 овце

Ана е на 20 години, когато заминава за Испания. Работи там почти 10 години. Борислав престоява по-дълго – 14 години. В Бъта и двамата се връщат с общо решение да си направят овцеферма. Сега имат около 450 овце. Пашуват ги около селото и не спират да мислят в перспектива. Ана казва, че в семейството й винаги са имали животни и затова дейността не й е чужда. Борислав пък носи и конкретен опит за модерно овцевъдство от Паленсия, Испания, и носи във вените си опита на дядо си от с. Баня.

Всичко спестено от Испания Ана и Борислав влагат във фермата. Субсидиите на глава животно си отиват изцяло като разход. От там нищо не може да се спести. Приходите са от предаване на млякото на съответната изкупна цена, която е променлива. На ден в силния сезон успяват да предадат по 300-400 литра дневно. Произвеждат и малко сирене за продажба и за семейството, което не е малочислено.

На ход е идея за регистрация като производители на сирене със собствена марка. Целта е да могат да продават на фермерски пазари и всичко да е регламентирано. Почти на шега Ана споделя, че след излъчването на тв материала за овцефермата веднага са им дошли проверяващи, най-вероятно по сигнал от „доброжелатели“. Нищо грешно не са открили, пък и двамата винаги си имат едно наум, за да им е мирна главата, и правят фермата по правилата.

Другата страст на Борислав са конете

Двамата поотделно са земеделски производители и не пропускат да кандидатстват за финансова подкрепа по еврофондовете. Овчарникът е в края на селото и всички го знаят. Изградена е доилна зала с капацитет за доене на 12 овце едновременно, което си е сериозна инвестиция и неимоверно облекчава работата. Охладителната вана е с капацитет 300 литра. Млякото се предава на два дни. Спазват се строги правила за хигиена, а и в това отношение проверките са най-стриктни. Двамата очакват средствата по спечелен през ноември проект за закупуване на вана с капацитет 500 литра.
Само този, който знае какво значи документация, може да разбере колко усилия и висене пред компютъра е финансовата подкрепа. В момента имат спечелен проект по подмярка 4.1 за закупуване на малко техника и още 35 овце майки, което значи 50 % увеличение.

Митко се справя отлично с пашата на стадото и е дясната ръка на Ана и Борислав

Мечтата на Ана е животновъдството в България да достигне нивата на Испания, които е видял Борислав: „Там животновъдите са на почит, едни от най-богатите хора, отглеждат животните основно във ферми и прилагат най-новите технологии. Държавата много помага, а фермите са изрядни“. Според Ана тук двамата усещат благосклонно отношение от общината и пълна подкрепа от кметството. Надяват се да вървят напред и нагоре и да не се налага да се връщат в Испания.

БЛИЦ с Ана Минковска

Каква е работата по фермата?
– От сутрин до вечер. Знае го всеки, който се занимава с животновъдство.

Но има и много документация.
– Има, особено при кандидатстването за субсидии и при инвестиционните проекти.

Кой ви помага за проектите?
– Не сме търсили консултанти. Много добре работим с Фонд Земеделие в Пазарджик.

Занапред какво предвиждате?
– Ще вървим напред. Това е единственият начин да се успее. В животновъдството има бъдеще, макар да е много трудно.

Кое ти дава сили на теб, като млада жена да се занимаваш с животновъдство?
– Не сме преуспели, но и не се провалихме. Ние правим храна. А има ли нещо по-важно от това!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.