„Тодоровден по нашенски“ празнуваха в Баня (видео, снимки)

Днес (събота), 12 март, в село Баня се състоя традиционният празник „Тодоров ден по нашенски“.

Празничният ден започна малко след 11,00 ч. с традиционното карнавално шествие. В него почетните места бяха за конете и магаретата, които гордо водени от своите стопани преминаха по главната улица в селото. Колоритния парад тръгна от входната арка на Баня като премина по главната улица на селото.

След пристигането на колоритната менажерия на площада в Баня, където ги очакваше публиката, тържествено беше издигнат първият символ на българската държава – конската опашка. Секретарят на НЧ „Пробуда-1872“ Радка Мутева поздрави всички присъстващи на празника и под звуците на оркестър се изви хоро. На витрините на читалището беше подредена фотоизложба от кадри от различни години на провеждане на празника.

От центъра на селото празникът се пренесе на стадиона. Там в 12,30 ч. бе даден старт на конните и магарешките надбягвания. Преди самото начало на надпреварите секретарят на местното читалище Радка Мутева припомни историята на отбелязването на Тодоровден в селото. За пръв път през 1969 година банци отбелязват по този начин празника. Тя сърдечно благодари на Община Панагюрище и на всички спонсори и дарители, които са спомогнали за провеждането на празника.

Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на с. Баня Димитър Арбалиев и народния представител Стефан Мирев. Те отправиха благопожелания към именниците и пожелаха успех на състезателите. Гост на събитието беше и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Допълнително настроени донесе прочитането традиционния хумористичен ревизионен акт, изготвен от Мариана Вранчева.

Състезанията преминаха в 4 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци, така наречената змейка.

Петима бяха участниците при надбягванията с коне. След оспорвана надпревара крайното класиране  оглави Пламен Ангелов с кон Бойко, следван от Емрах Крумов с кон Арап, трети беше Делчо Бистреков с кон Тигър.

Трима бяха участниците при надбягванията с магарета. Първи стана Светозар Бакърджиев с магарето Валя, втори Събо Николов с магаре Марио и трети Иван Мулешков с магаре Марта.

При надпреварата с каруци, състезателите бяха най-многобройни. След оспорвана борба на първите три места се наредиха Ганчо Лулчев, Георги Кемилов и Петко Илинов.

При слалома с каруци, така наречената змейка първата позиция в класирането спечели Георги Кемилов, втори се нареди Петко Илинов, а трети Ганчо Лулчев.

Първенците получиха купи и парични награди.

Проведени бяха и няколко конкурса – за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон /без амуниции/ и най-елегантна кобила.

Наградата за най-малък участник в състезанията, парична сума, осигурена за поредна година от кмета на община Панагюрище Никола Белишки получи 17-годишният Светослав Бакърджиев.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.