Възрастните имат много нелекувани заболявания

55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от една година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация.

Данните са след организираните през есента на 2021 г. от Асоциацията прегледи на възрастни хора в 24 населени места от областите Русе, Пазарджик и Благоевград. През септември 2021 г. са прегледани 1418 души, от които до 65 г. са 704, а над 65 г. – 714.

Установените заболявания потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на системно нелекувани заболявания са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

Реклами

От област Пазарджик болницата, която се включва в кампанията МБАЛ „Хигия“, където са прегледани над 600 възрастни хора. Предписаните мерки за превенция от лекарите и в трите региона включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация.

Програмата е озаглавена програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ и обхваща и възрастни, и деца. За 7 години са обхванати над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 6 400 възрастни хора и 250 екипа млади предприемачи в 26 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,4 милиона лева.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.