Неделни маршрути: Каменният мост “Новият Кемер”

Фотография: © Николай Радулов

Едно от скритите съкровища на Средногорието безспорно е каменният мост “Новият Кемер”. Още при пръв поглед той пленява с мащабността си и прецизността, с която някога е съграден от своите майстори. Освен интересна гледка за преминаващите по пътя Панагюрски колонии – Златица, той е и потенциален любопитен обект за художници и фотографи търсещи вдъхновение.

Малко за историята на моста

“Новия Кемер” е известен още с имената “Кадънин мост” и “Булин мост” заради народното предание, че е правен по заръка на богата златишка кадъна. Намира се на около 7 км южно от Златица в  Медетския проход в посока Панагюрски колони. По него до 1970 г. е минавал пътят, свързващ Златица и Панагюрище. Една от легендите гласи за намерено златно имане под централния камък на свода на моста. В средата на XX век още е използван и по него преминават автобуси от Панагюрище на път за Златица и София. „Новият Кемер” е обявен за архитектурно-строителен паметник от местно значение през 1998 година.

Настояще

Към днешна дата състоянието на моста е доста тревожно. Заради избуяли, изникнали дори в моста дървета и храсти, той е трудно забележим от асфалтовия път, въпреки, че се намира на броени метри от него. Забелязват се и множество камъни изпаднали от конструкцията му. Преминаването по моста не е безопасно, а средата му има и отворила се дупка. През късна есен, зимата и ранна пролет мостът може да бъде наблюдаван по-лесно, заради падналите листа на растителността наоколо. Жалко е, че това красиво и заредено с история съоръжение е оставено да се руши по този начин.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.