Катя Зографова и нейната чаровна галерия от бележити жени

От Кера Тамара до Петя Дубарова в „Бележити жени на/за България“

Да се пише за велики жени винаги е приятно и успешно. И най-често го правят мъже. С искрено вдъхновение, но понякога с твърде общи а друг път – с красива поезия. По свой начин прави поклон пред делото на много жени Катя Зографова, литературовед и литературен историограф, наша съвременничка, която недвусмислено свързва творческите си импулси с кръвната връзка с Панагюрище.

Катя посрещна гости в малката зала на Читалище „Виделина“ миналия уикенд по повод най-новата си книга „Бележити жени на/за България“. Водещ на творческата вечер бе Мария Бегова, която представи книгата, а вълнуващ момент в срещата бе сценичното участие на 15-годишната Диана Иванова и Магдалена Джолова.

Знакови имена на жени с бележити, странни или дори противоречиви съдби от близкото или по-далечно минало представя Зографова в книгата си. Сред тях са не само на българки, но и на чужденки, свързали съдбовно живота си с България.

Авторката не прави класически очерци, а тълкува героините си спрямо специфичното в житейското им присъствие, независимо за коя епоха става дума. Тук са жени войводи, пътешественици, тайни агенти, писатели, влиятелни в политиката, творци … И всички те се запомнят от страниците на книгата с най-важното в съдбата им.

Реклами

„Бележити жени на/за България“ не е сборник с очерци, не е справочник, а нещо много повече. Това е почти художествено произведение, плод на задълбочено осмисляне на плеяда женски съдби, осмислени като пълнокръвни героини – всяка в своето време и всяка по свой начин. В творческия си стремеж да поднесе възможно най-пълноценно образите им Катя не бяга от художествено осмисляне на личностите, откровена е в деликатно споделеното лично възхищение или разбиране за житейската противоречивост на някои от тях. Тя изгражда пълнокръвни образи въпреки професионалното си заклятие да бъде точна във фактологията и коректна в тълкуването на фактите. Постигнатото творческо обобщение на хиляди архивни страници е впечатляващо.

Най-сериозното въздействие на книгата идва точно от това съчетаване на факти и емоция, на коректност и творческо осмисляне. Зографова групира десетките имена по един уникален и много успешен начин, който откроява героините й с тяхното най-ярко присъствие. Авторката недвусмислено внушава и истината, че много от тези странни, интересни, неповторими и великолепни жени са незаслужено забравени и имат право на нов живот в нашето съвремие, което на практика Зографова осъществява с книгата си.

Не по-малко важен е фактът, че текстът се чете леко и приятно. Въпреки историографската точност не те препъва в скучни фрази и факти. Напротив – страниците те очароват със специфичния за Катя Зографова особен синтаксис, лека образност и откровеност в новия поглед към делата на галерия нестандартни жени, понесли своето женско щастие или нещастие, но внесли нежна сила в мъжкия суров свят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.