Проведе се семинарът „Развитие на умни енергийни мрежи на общинско ниво – стратегии и добри практики: Възможности за оптимизиране на разходите за електроенергия” (видео)

Днес, 29 март, в сесийната зала в сградата на Община Панагюрище се проведе семинар и кръгла маса на тема „Развитие на умни енергийни мрежи на общинско ниво – стратегии и добри практики: възможности за оптимизиране на разходите за електроенергия”. Събитието бе организирано от Български енергиен и минен форум (БЕМФ) и Община Панагюрище. Събитието е част от разработващия се европейски проект STRIDE.

Събитието бе открито в 10,00 часа от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и председателя на БЕМФ Иван Хиновски.

Първата тема, която бе представена бе за Проект STRIDE за приложение на „умни“ мрежи в енергетиката: Ръководство за добри практики и примери от други държави. Лектор бе Антон Иванов от БЕМФ. Малко по-късно Цветомира Комитова представи обучителни материали за планиране на интелигентни енергийни политики. Материалите могат да бъдат намерени в края на статията.

Темата „Умните сгради и мястото им в националните планове за развитие в съответствие с европейските енергийни политики“ бе представена от Ивайло Алексиев – изпълнителен директор на Агенция за устойчиво енергийно развитие.

Бъдещето на новите технологии за диверсификация на производството на топлинна и електрическа енергия с използване на местни ресурси, базирани на „умни” мрежи представи Любомир Димитров, ЕДИМИТ.

Друга тема предвидена за семинара бе „Концепции и проекти на „умни“ мрежи при потребителите. Пътят към енергийните кооперативи.“ Тук лектор бе Стефан Абаджиев, Българска Браншова Камара „Умни мрежи”, Т&D Варна.

В края на събитието се проведе обобщаваща дискусия, обхващаща темите за „Приложими стратегии за развитие на местно ниво, чрез решения за управление на товари при наличие на зарядни станции и ВЕИ“ и „Кооперативи между бизнес и местни власти за енергийна независимост на местно ниво“. Модератор бе Иван Хиновски.

Целта на семинара бе да представи на местните власти и бизнеса, основни концепции и понятия при изграждане на умни енергийни мрежи (т.нар. smart grids), техните предимства и ползи за общините, потребителите и бизнеса. Лекторите, представили темите в семинара са опитни специалисти, които също така отговаряха на поставени към тях въпроси.

В края на събитието всеки участник трябваше да попълни анонимна анкета, в която да изрази мнението си и разбирането си за бъдещето на „умните“ мрежи и енергийните кооперативи.

Участието в семинара бе с предварително записване и бе безплатно.

На линковете долу можете да намерите и свалите лекциите от „STRIDE Smart grid workshop“.

PDF icon Лекция 1: Енергиен преход и Умни мрежи

PDF icon Lecture 2: Smart grid motivation

PDF icon Lecture 3: Smart grid

PDF icon Lecture 4: Energy & Energy Policies in Europe

PDF icon Lecture 5: Smart grid strategy and roadmap

PDF icon Lecture 6: Cost benefit analysis of smart grid projects

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.