Константин Еленков e тазгодишният носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“

На 30 март в Камерна зала на Театър Дом-паметник на тържествена церемония – част от традиционните Бончеви празници, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов връчи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2022 година на литературния критик и утвърден български публицист, есеист и писател Константин Еленков.

Носителят на наградата за 2022 година беше определен от комисия в състав: председател – Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и членове: Силва Хачерян – началник на отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, акад. Благовеста Касабова – литературен критик, Георги Николов – носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2021 година и Иван Станчев – председател на Фондация „Съкровищата на Панагерик”.

Константин Еленков е роден на 2 юни 1941 година в град Перник. Завършва специалност Българска филология в Софийския държавен университет. Дълги години работи като редактор във вестниците „Вечерни новини“ и „Литературен фронт“, както и в списание „Септември“, издава списание „Християнче“ в периода 1999 – 2019 година. Директор на Българския културен център в Москва. Член е на Съюза на българските писатели. Пише редица литературно-критически книги – монографии и изследвания, сред които са „Звукопис и живопис в поезията на Смирненски“, „Самонаблюдение и творчество“, „Музикалната живопис на М. К. Чурльонис“. Автор е на няколко документални филма – „Владимир Димитров – Майстора. Пътищата на Майстора“, „Емануил Попдимитров – поетът и художниците“, „Неосветеният храм. Спомен за Радичков“, „Епископ Нестор. Последни думи“. Носител на литературната награда „Биньо Иванов“. Константин Еленков е автор на няколко книги с литературна критика, сред които:  „Критически фрагменти“, „Георги Бакалов“, Поети и поезия“, „За съвременната българска поезия“, „Нова книга за Майстора“ и „Картини от рая: 135 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора“.

Лауреатът получи плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Официални гости на събитието бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище – Христо Калоянов, заместник-кметът – Галина Матанова, директорът, преподаватели и ученици от панагюрската гимназия и много гости.

Христо Калоянов поздрави носителя на престижната награда и екипът и учениците на СУ „Нешо Бончев“ по случай Бончевите празници, като им пожела здраве, сила и вдъхновение.

Отбелязването на 183-тата годишнината от създаването на първото светско училище в Панагюрище – СУ „Нешо Бончев” продължи с изложба-спектакъл „Борбата е безмилостно жестока“… но, все пак, „понякога ще идвам във съня ти“ и връчване на награди от конкурса „Младите дарования на СУ „Нешо Бончев“ – част от Бончевите празници, изпълнени с множеството събития в периода 21 март – 31 март 2022 година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.