Кампания за събиране на излезли от употреба гуми

Photo by Ellie Burgin on Pexels.com

Във връзка с извършващата се сезонна смяна на автомобилни гуми, Община Панагюрище уведомява собствениците на моторни превозни средства (МПС), че излезли от употреба гуми (ИУГ) могат да бъдат предадени безвъзмездно на временен пункт в непосредствена близост до базата ОП „Чистота“ – Индустриална зона на град Панагюрище.

Съгласно разпоредбите на Наредба за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми (НИТИУГ), гражданите имат възможността при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец и/или сервиз. Търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна и продажба на гуми) са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните ИУГ.

В Наредбата за управление на отпадъците на община Панагюрище е предвидена забрана за изоставянето на ИУГ в непосредствена близост до контейнерите за битови отпадъци, поставянето им в съдовете за отпадъци, както и нерегламентираното им изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане на ИУГ.

Въведени са и санкции за нарушителите, като глобата е в размер от 300 до 1000 лв. за физически лица,  за едноличен търговец и юридическо лице от 3 000 до 10 000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране – от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.