7 април – СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО

Световният ден на здравето е глобална инициатива на Световната здравна организация, която се отбелязва всяка година на 7 април, като началото е поставено през 1948 г. В  България се отбелязва от 1964 г.  като Ден на здравния работник, а от 2006 г. е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация (СЗО).

През 2022 г. мотото обявено от СЗО е „Нашата планета, нашето здраве“.

Целта на СЗО е да фокусира общественото внимание в световен мащаб за необходимостта от спешни действия за поддържане здравето на хората и екологичния баланс на планетата, и насърчаване на движения за създаване на общества фокусирани върху благосъстоянието.

СЗО изчислява, че повече от 13 милиона смъртни случая по света всяка година се дължат на екологични причини, които могат да бъдат избегнати. Климатичната криза е и здравна криза.

Над 90% от хората дишат нездравословен въздух в резултат на изгаряне на изкопаеми горива.

Екстремните метеорологични явления, нарушаването на екологичното равновесие на земята и недостигът на вода, карат хората да мигрират и засягат тяхното здраве. Замърсяването и пластмасите достигнаха дъното на най-дълбоките океани, най-високите планини и са си пробили път в хранителната верига.

Системите, които произвеждат силно преработени, нездравословни храни и напитки, предизвикват вълна от затлъстяване, увеличават рака и сърдечните заболявания, като същевременно генерират една трета от глобалните емисии на парникови газове.

Пандемията COVID-19 показа лечебната сила на науката, но тя също така подчерта неравенствата в света. Пандемията разкри слабости във всички области на обществото и подчерта неотложността от създаването на устойчиви общества за благополучие, ангажирани с постигането на справедливо здраве сега и за бъдещите поколения, без да се нарушават екологичните граници.

Настоящият дизайн на икономиката води до несправедливо разпределение на доходите, богатството и властта, като твърде много хора все още живеят в бедност и нестабилност.

Икономиката на благосъстоянието има за свои цели благосъстоянието на хората, справедливостта и екологичната устойчивост. Тези цели се превръщат в дългосрочни инвестиции, бюджети за благосъстояние, социална защита и правни и фискални стратегии.

Прекъсването на практиките за унищожение на планетата и човешкото здраве изисква законодателни действия, корпоративна реформа и лицата да бъдат подкрепяни и стимулирани да правят здравословен избор.

Източник: СЗО /https://www.who.int/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.