Представиха книжка 9 на „Панагюрски летописи“ и откриха изложба в Музея

Вчера, 14 април, 146 години след деня, в който започват дебатите в Първото българско велико народно събрание на Оборище, в Исторически музей – Панагюрище се представиха Панагюрски летописи, кн. 9 и се откри художествената изложба „Априлска епопея 1876-та – Привременно правителство“.

В началото на събитието, директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите и сподели свои мисли за величието на датата 14 април 1876 година и началото на българския парламентаризъм. Панагюрски летописи се издава по случай 145-годишнината от Априлското въстание, но поради наложените ограничителни мерки във връзка с пандемията от COVID-19, неговото представянето се отложи във времето. Доц. Шопов даде думата на авторите да представят своите материали, намерили място в Панагюрски летописи. Поради служебни ангажименти Васил Кацаров – бивш главен уредник в музея и настоящ зам.-кмет на Община Стрелча, отсъстваше и неговата статия беше представено от Георги Керкеняков. За черешовата артилерия по време на Априлското въстание увлекателно говори доц. д-р Атанас Шопов. Атанас Д. Атанасов – дългогодишен директорите на музея и изследовател на истината за обявяване на Априлското въстание в Панагюрище, нямаше възможност да присъства, но неговите мисли и вълнения бяха предадени от Ирина Ботева. Ирина Конова – уредник в Къща музей „Райна Княгиня“ представи статията си за Райна Княгиня като символ на патриотизъм, себеотдаване и милосърдие. За свещ. Недельо Иванов – първият кръстоносец на Хвърковатата чета говори Сабина Барзекова – екскурзовод в музея. Доц. д-р Атанас Шопов представи статиите на доц. д-р Милен Куманов, напуснал преждевременно нашия земен свят, и д-р Десислава Костадинова. Интересно преминаха изложенията на Методи Навущанов – уредник и Ирина Ботева – главен уредник в музея. Методи Навущанов разказа за ятагана на Орчо Войвода и нагледно показа подобен ятаган. За юбилейните медали по случай 25-годишнината на Априлското въстание през 1901 година говори Ирина Ботева и представи пред аудиторията разликите между тях. Георги Керкеняков – бивш директор на музея ивпъследствие главен уредник, разказа за впечатленията му от Дарина Дечева и нейният труд на реставратор на художествени произведения и на Знаме № 12 – реликва във фонда на Исторически музей – Панагюрище.

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов поздрави авторите за техния труд и пожела Панагюрски летописи да продължава да се издава и занапред.

След края на деловата част доц. Шопов покани присъстващите да разгледат изложбата „Априлска епопея 1876-та – Привременно правителство“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.